ZAIGRANI TOMISLAV NIKOLIĆ

Papu Franju prekrstili u Franciska zbog Tuđmana?!

27.03.2013 u 12:20

Bionic
Reading

Unatoč upozorenjima lingvista i službenom stavu Srpske pravoslavne crkve, vladajući u Srbiji žele prekrstiti novog papu iz Franje u Franciska. Tako je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, gostujući na Televiziji B92, u nekoliko navrata govorio o 'papi Francisku', izvještava Blic

Odgovarajući na pitanje otkud on u Vatikanu na ustoličenju novog pape, s obzirom da je recenzent dviju knjiga Vojislava Šešelja protiv Vatikana, Nikolić je rekao: 'To su knjige o Vatikanu iz prošlih vremena. Papa Francisko dolazi u drugo vrijeme, u vrijeme kada nam je potrebno to da Vatikan ne prizna nezavisnost Kosova.'

Za Papino prekrštavanje zalagao se i predsjednikov savjetnik Radoslav Pavlović, koji je od Vlade Srbije tražio ga da se ubuduće naziva Francisko zbog asocijacije na nekadašnjeg predsjednika Hrvatske Franju Tuđmana. Nakon što mu je SPC iznio službeni stav da je novi poglavar Rimokatoličke crkve 'papa Franja', Pavlović je odustao od inicijative. Ipak, sudeći po posljednjim izjavama, Nikolić ga namjerava i dalje nazivati Francisko.

Lingvist Ivan Klajn upozorava da novi papa nikako ne može biti Francisko, već samo 'Franja', jer se imena crkvenih poglavara uvijek koriste u prevedenom obliku, a nikako na talijanskom ili latinskom.

'U suprotnom bismo govorili, primjerice, i o Gregorijusu i Inocentijusu', kaže Klajn, dodajući da se latinska imena koriste samo u Vatikanu. On podsjeća i da je novi papa uzeo ime po svecu koji se u Srbiji zove Sveti Franja Asiški pa ga se zbog toga ne može nazivati Francisko.