BENEDIKT I NOVI MEDIJI

Papa: Više slušajte i promatrajte, manje govorite

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 24.01.2012 20:02
  • Objavljeno 24.01.2012 u 15:01
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Papa Benedikt XVI. pozvao je u utorak u svojoj godišnjoj poruci u prigodi Svjetskog dana sredstava društvenog priopćavanja na ravnotežu između šutnje i govora, usporedivši ih s nekom vrstom 'ekosustava' prijeko potrebnog da bismo se mogli oduprijeti 'bombardiranju' informacijama i pronaći prave odgovore

'Šutnja je sastavni dio komuniciranja i bez nje ne može biti nijedne riječi ispunjene smislom', istaknuo je Benedikt XVI. u poruci pod nazivom 'Šutnja i riječ, put evangelizacije'.

Tekst, upućen biskupima diljem svijeta, u kojemu Sveti Otac izražava svoju punu potporu uporabi društvenih mreža, objavit će se u proljeće po svim župama.

'Današnji čovjek je često bombardiran odgovorima na pitanja koja si nikad ne postavlja i nude mu se potrebe koje ne osjeća', kazao je.

Papa stoga misli da 'treba stvoriti povoljno ozračje, neku vrstu ekosustava koji će znati dovesti u ravnotežu šutnju i riječi, slike i zvuk'.

U toj poruci snažno obilježenoj njegovom osobnošću, papa jasno poziva neke katoličke pokrete da daju prednost slušanju, a ne prekomjernom govorenju: 'Odgajati se za komunikaciju znači naučiti slušati, promatrati puno više nego govoriti, a to je osobito važno za sudionike nove evangelizacije.'

'Sa zanimanjem treba promatrati različite oblike internetskih sadržaja, aplikacija i društvenih mreža koje mogu pomoći čovjeku da uroni u razmišljanje i istinsko preispitivanje, ali i da nađe prostora za šutnju, prigodu za molitvu i razgovor o Božjoj riječi', dodaje Joseph Ratzinger, misleći pritom na internetske stranice s kršćanskim sadržajem kojih je sve više.

Katolička crkva 24. siječnja slavi blagdan svetog Franje Saleškog, zaštitnika katoličkog tiska i crkvenih pisaca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi