vatikan pomaže

Papa primio Komšića: 'Za BiH je pravo i jedino rješenje članstvo u NATO-u i EU

15.02.2020 u 16:49

Bionic
Reading

Papa Franjo primio je u subotu u Vatikanu predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića a tijekom audijencije razgovarali su o trenutačnom stanju u BiH kao i o statusu Crkve u njoj, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komšić je odvojeno razgovarao i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom a tijekom susreta s papom Franjom istaknuto je kako će Vatikan i dalje pružati konstruktivnu političku potporu Bosni i Hercegovini kao multietničkoj državi te potporu njezinom putu ka euroatlanskim integracijama.

Komšić je Svetom Ocu prenio poruku da je za Bosnu i Hercegovinu pravo i jedino rješenje njeno članstvo u NATO-u i Europskoj uniji.

Tijekom razgovora u Vatikanu potvrđena je potreba da se osigura poštivanje temeljnih ljudskih prava svih građana Bosne i Hercegovine.

Razgovarali su i o zajedničkim interesima na regionalnom i međunarodnom planu kao što su mir i sigurnost, poticanje dijaloga i kako odgovoriti na izazove s kojima se susreću zemlje zapadnog Balkana.

U razgovoru Komšića s vatikanskim državnim tajnikom Parolinom uz stanje u BiH i regiji tema je bila i ratifikacija i implementacije osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice potpisanog 2007.