odlazi u mirovinu

Papa prihvatio ostavku gvinejskog ultrakonzervativnog kardinala Roberta Saraha, prefekta Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenta: 'Ja sam u rukama Božjim'

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 20.02.2021 19:18
  • Objavljeno 20.02.2021 u 19:18
Papa Franjo, kardinal Robert Sarah

Papa Franjo, kardinal Robert Sarah

Izvor: Profimedia / Autor: Maria Grazia Picciarella/Ropi / Zuma Press / Profimedia

Papa Franjo je prihvatio ostavku gvinejskog ultrakonzervativnog kardinala Roberta Saraha, prefekta Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenta, objavio je Vatikan u subotu

Kardinal Sarah, koji je dao ostavku 15. lipnja 2020. nakon navršenih 75 godina, službene dobi umirovljenja u Vatikanu, upleten je u polemiku nakon što je su siječnju 2002. objavljena knjiga koja se zalaže za celibat svećenika, goruću temu crkve, koju je napisao zajedno s papom emeritusom Benediktom XVI.

Izlazak knjige "Iz dubine naših srca" u Francuskoj, na čijoj naslovnici su fotografije Benedikta XVI. i kardinala Saraha, izazvala je brojna pitanja o papi emeritusu, slabom i poodmakle dobi.

Tu knjigu su neki doživjeli kao upletanje u pontifikat pape Franje, a drugi kao upozorenje tradicionalista unutar Crkve. Nakon polemike je Benedikt XVI. zatražio da se njegovo ime makne s naslovnice knjige, kao i iz supotpisanih uvoda i zaključka.

Monsignor Sarah je reagirao u subotu na objavu Vatikana na Twitteru. "Ja sam u rukama Božjim. Jedina stijena je Krist. Sastat ćemo se vrlo brzo u Rimu i drugdje".

Saraha je Ivan Pavao II. imenovao nadbiskupom Conakryja 1979. sa samo 34 godine, 2010. ga je Benedikt XVI. imenovao kardinalom, a papa Franjo 2014. na čelo Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenta. Ime njegovog nasljednika još nije objavljeno.

Jedna od njegovih posljednjih odluka na čelu Kongregacije je objava smjernica za proslavu Uskrsa 2021. "na najučinkovitiji način za naše zajednice, uz poštivanje općeg dobra i javnog zdravlja", dok pandemija covida-19 još bijesni.

Papa je također u subotu prihvatio ostavku generalnog vikara za Vatikan i predsjednika Tvornice Sveti Petar koja vodi održavanje i restauracije u Vatikanu, kardinala Angela Comastrija, kojeg će naslijediti franjevac Mauro Gametti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!