PRVI SUSRET SA ŽRTVAMA PEDOFILA

Papa na Malti izrazio 'sram i žaljenje'

18.04.2010 u 19:01

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. sastao se u nedjelju na Malti sa skupinom žrtava svećeničkog seksualnog zlostavljanja i obećao im da će crkva učiniti sve što može da kazni svećenike zlostavljače i u budućnosti zaštiti mladež

Vatikan je objavio da je Papa izrazio 'sram i žaljenje' zbog boli koje su pretrpjele žrtve i njihove obitelji te se pomolio s njima tijekom susreta u veleposlanstvu Vatikana u Rabatu na Malti.

Papa plakao sa žrtvama

Papa se u apostolskoj nuncijaturi u Valletti susreo s osmoricom muškaraca 30-ih i 40-ih godina, malteških žrtava seksualnog zlostavljanja svećenika u mladosti.

'Impresioniran sam Papinom poniznošću. Preuzeo je na sebe sramotu koju su uzrokovali drugi. Bio je jako hrabar. Svakoga od nas je saslušao, molio je i plakao je s nama', rekao je nakon sastanka Lawrence Grech, 37-godišnja žrtva seksualnog zlostavljanja.

'Čak je blagoslovio križ koji nosim', dodao je.


To je prvi susret pape Benedikta XVI. sa žrtvama od izbijanja skandala koji od početka godine potresa Vatikan. 'Pomolio se s njima i obećao da Crkva čini i činit će sve u njezinoj moći da istraži optužbe, privede pravdi odgovorne za zlostavljanja i primijeni učinkovite mjere da bi u budućnosti zaštitila mlade ljude', stoji u priopćenju Vatikana.

Odvjetnici žrtava traže od Vatikana da poduzme konkretne korake u zaštiti djece te da odstrani iz svojih redova svećenike pedofile, ističući da Papini izrazi solidarnosti i srama nemaju smisla bez konkretnih mjera.

Benediktov odlazak na Maltu, u povodu 1950. obljetnice brodoloma Svetog Pavla, zasjenila su očekivanja da će Papa učiniti neku snažnu gestu da bi popravio štetu izazvanu skandalom.

Žrtve i njihovi odvjetnici optužuju Papu da je, zajedno s crkvenim vrhom, sudjelovao u zataškavanjima zlostavljanja dok je bio nadbiskup u Njemačkoj i kasnije kao čelni čovjek vatikanske Kongregacije za nauk vjere.