POSJET MONGOLIJI

Papa iz Mongolije poslao poruku Kini o ciljevima Katoličke crkve

02.09.2023 u 18:21

Bionic
Reading

Papa Franjo kazao je u subotu da vlade ne trebaju strahovati od Katoličke crkve jer ona nema političku strategiju, a čini se da su njegove riječi bile upućene Kini, a ne Mongoliji kojoj je stigao u posjet

Sveti Otac doputovao je u Mongoliju, zemlju sa samo 1450 katolika, u kojoj malena katolička zajednica održava dobre odnose s vlastima koje imaju razumijevanja za njezine socijalne, zdravstvene i dobrotvorne aktivnosti.

U obraćanju biskupima, svećenicima, misionarima i pastoralnim radnicima Papa je rekao da Isus svojim apostolima nije dao nikakav politički mandat, već im je rekao da vjerom ublaže patnje 'ranjenog čovječanstva'.

'Upravo zato nema razloga da vlade i svjetovne institucije strahuju od evangelizacijskog rada Crkve, jer ona nema nikakav politički program. Pokreće je tiha snaga Božje milosti i poruka milosrđa i istine, koje je svrha promicati dobro svih', rekao je Sveti Otac.

Među okupljenima bio je i najviši katolički klerik Hong Konga, nadbiskup Stephen Chow, prvi hongkonški biskup koji je u travnju službeno posjetio kinesku prijestolnicu u zadnjih gotovo 30 godina.

Chow, kojeg će Papa u rujnu proglasiti kardinalom, novinarima je rekao kako se nada da bi Crkva u Hong Kongu mogla biti svojevrstan 'most' s kontinentalnom Kinom.

Chow predvodi izaslanstvo od oko 40 katolika iz Hong Konga. Kazao je da Katolička crkva u Aziji raste i sada je u poziciji da pomogne u međusobnom razumijevanju između katolika Istoka i Zapada.

Istaknuo je da Sveti Otac, koji se potrudio prijeći tako dugačak put kako bi posjetio tako malenu zajednicu, pokazuje upravo to 'da se Crkva širi na periferije, jer Crkva nije samo Crkva u Rimu, već i Crkva svijeta'.