poglavar katoličke crkve

Papa Franjo u L'aquili: Pape koji odstupe ponizni su

28.08.2022 u 14:12

Bionic
Reading

Papa Franjo, koji je često govorio da bi se u budućnosti mogao povući, ako ga loše zdravlje bude ometalo u vođenju Katoličke crkve, u nedjelju je pohvalio poniznost jednog od rijetkih papa u povijesti koji se svojevoljno povukao

U L'Aquili, središnjem talijanskom gradu koji je Franjo nakratko posjetio, pokopan je Celestin V., prvi Papa koji se odrekao te časti 1294. nakon samo pet mjeseci i vratio se životu pustinjaka, uspostavivši papinsku povlasticu.

Papa Benedikt XVI., koji je 2013. postao prvi Papa u otprilike 600 godina koji se svojevoljno odrekao papinstva, posjetio je L'Aquilu četiri godine prije odreknuća. Franjo je u prošlosti već hvalio Benediktovu hrabrost.

Vatikan je u lipnju najavio da će Franjo putovati u L'Aquilu kako bi inaugurirao godišnji "blagdan oprosta". To je potaknulo nagađanja da niz događaja, uključujući imenovanje novih kardinala u subotu i sastanke o novom vatikanskom ustavu koji počinju u ponedjeljak, možda upućuje na najavu odreknuća.

No 85-godišnji papa Franjo se u intervjuu Reutersu u srpnju nasmijao na tu ideju, rekavši da mu to "nikad nije palo na pamet", ali ostavio je otvorenom mogućnost da odstupi iz zdravstvenih razloga u dalekoj budućnosti.

Tijekom propovijedi na misi za tisuće ljudi okupljene na središnjem trgu, Franjo je istaknuo da je Dante Alighieri u "Božanstvenoj komediji" osudio Celestina jer je izvršio ono što je srednjovjekovni pjesnik nazvao "Velikim odbijanjem".

No papa Franjo, koji se u tišini molio nad Celestinovim grobom, rekao je da je Celestin odricanjem moći pokazao snagu koja proizlazi iz poniznosti.

"U očima ljudi, ponizni se smatraju slabima i gubitnicima, ali u stvarnosti baš su oni pravi pobjednici jer su jedini koji se potpuno pouzdaju u Gospodina i znaju njegovu volju", rekao je Franjo.

Papa, koji je posljednjih nekoliko mjeseci koristio invalidska kolica i štap zbog bolova u koljenu, sjedio je većinu mise, ali svoju propovijed čitao je snažnim glasom i često je odstupao od predloška.

Ispričao je okupljenima kako je pilot helikoptera kojim je stigao iz Rima morao neko vrijeme kružiti zbog guste magle u planinskom području prije nego što je pronašao otvor u magli. Usporedio je to s traženjem Boga u vlastitom životu.

Iako je odbacio glasine o odreknuću u skorije vrijeme, Franjin posjet naglasio je potrebu Katoličke crkve da regulira status papa koji se odluče za takav korak.

L'Aquilu je 2009. godine pogodio razorni potres u kojem je poginulo 309 ljudi, bilo je nekoliko tisuća ozlijeđenih, a mnoge su zgrade uništene.

Na početku nedjeljnog posjeta papa Franjo je stavio sivu vatrogasnu kacigu te su ga proveli oko ruševina gradske katedrale koja se obnavlja.