italija

Papa Franjo se slaže da je izbjegavanje poreza pridonijelo krizi u bolnicama

18.03.2020 u 14:57

Bionic
Reading

Papa Franjo je u srijedu, govoreći o poteškoćama u borbi talijanskog zdravstvenog sustava protiv koronavirusa, podržao tvrdnju istaknutog novinara da su dijelom krivi i oni koji izbjegavaju plaćanje poreza

Izjava vjerskog poglavara dolazi u vrijeme dok kronično potplaćene javne bolnice na sjeveru Italije pucaju pod teretom koronavirusa, a one na siromašnijem jugu očekuju isti scenarij.

Franjo, koji je u karanteni u Vatikanu i javnosti se obraća putem interneta umjesto na Trgu svetog Petra, telefonski je razgovarao s rimskim novinama La Repubblica, a tekst je objavljen u srijedu.

Rekao je kako je bio „veoma impresioniran“ člankom novinara Fabija Fazija koji je naveo 15 lekcija iz pandemije koronavirusa, posebno se osvrnuvši na jednu od njih.

Fazio je napisao kako bi ova kriza trebala potaknuti ljude da više cijene ono što je doista bitno u životu poput međuljudskih odnosa, solidarnosti i čuvanja okoliša, te da se od političara treba tražiti da odgovorno vladaju.

'Postalo je jasno da oni koji ne plaćaju poreze ne čine samo prekršaj, nego i zločin: ako nema dovoljno kreveta u bolnicama ili respiratora, to je i njihova krivnja', citirao je Franjo dio članka.

Prema podacima talijanskog ministarstva financija od prošlog rujna, izbjegavanje plaćanja poreza Italiju je od 2013. do 2015. godišnje prosječno koštala 109 milijardi eura.

Italija bilježi najvišu razinu izbjegavanja poreza na dodanu vrijednost u Europskoj uniji, tvrdi Europska komisija.

Broj mrtvih u Italiji u utorak je narastao na 2,5 tisuće. Papa, koji je i ranije osuđivao porezne prijevare, u srijedu je u obraćanju pohvalio talijanske zdravstvene radnike i volontere za koje je rekao da riskiraju svoje živote kako bi pomagali bolesnima.

Italija na zdravstvo troši više nego na bilo koji drugi sektor osim mirovina, iako nekoliko desetljeća provodi rezove u zdravstvu.

Službeni Rim pod pritiskom je kako bi umanjio drugi najveći javni dug u eurozoni. Smanjio je sredstva regijama, a regionalne vlasti su potom smanjile zdravstvena izdvajanja.

Posljedica toga bila je da je omjer kreveta na broj stanovnika pao na najniže razine u eurozoni.