PLJAČKAŠ ELITE

Pao 'zagrebački fantom', provalio Sanaderu, Čermaku, Grgiću...

06.09.2013 u 09:39

Bionic
Reading

Policija je napokon uhitila Ivana Benka (44), provalnika koji je u posljednjih nekoliko mjeseci opljačkao kuće brojnih poznatih osoba na području Zagreba, i koji je prilikom svake pljačke, mahnuvši rukom, 'pozdravio' nadzornu kameru.

'Zagrebački fantom', kako ga je zvala policija, mjesecima se činio neuhvatljivim, jer za sobom nije ostavljao nikakve tragove. Policija je čak u nekim od svojih analiza počela provalnika dovoditi u vezu sa srbijanskom skupinom Pink Panther, jer se prema snimkama nadzornih kamera radilo o fizički vrlo pripremljenoj osobi, kojoj problem nisu predstavljali niti skokovi s balkona, piše Jutarnji list

Također, bilo je vidljivo da provalnik vrlo vješto izbjegava ostavljanje bilo kakvih tragova. Nosio je rukavice, preko lica je najčešće imao fantomku, a u nekoliko provala nadzorne kamere su ga snimile u bijelom odijelu koje koriste forenzičari kada ne žele kontaminirati mjesto zločina.

Jedino što se nije uklapalo u sliku vrhunskoga provalnika bilo je to da je vrijednost plijena koji je uzimao bila relativno mala. U najvećem broju slučaja samo bi izvršio provalu, zatim se prošetao kućom te mahnuo kameri i izašao. U nekoliko slučajeva odnio je gotovinu. Radilo o iznosima najviše od po desetak tisuća kuna.

Također, viceguverneru HNB-a Damiru Odaku ukrao je laptop. Osim Odaka, Benko je, prema vlastitom priznanju, provalio i u kuću vlasnika najveće hrvatske zaštitarske agencije Sokol Marić, Zlatku Mariću, zatim poznatom odvjetniku Peri Lozici, bivšemu premijeru Ivi Sanaderu, vlasniku koncerna Agram Dubravku Grgiću, sinu umirovljenoga generala Ivana Čermaka, Hrvoju, Ivanu Ergoviću iz Nexe Grupe, jednome stranome diplomatu i mnogim drugima.

Više pročitajte ovdje.