ŠRI LANKA

Pao glavni grad Tamilskih tigrova

02.01.2009 u 11:23

Bionic
Reading

Predsjednik Šri Lanke objavio je u petak da su njegove snage zauzele glavno uporište Tamilskih tigrova, grad Kilinochchi na sjeveru zemlje, zadavši tako smrtonosni udarac borbi pobunjenika za neovisnu državu.

U trenutku objave zauzimanja tamilskog uporišta, u glavnom gradu Kolombu odjeknula je eksplozija kad je bombaš samoubojica na motociklu aktivirao bombu u blizini stožera zračne baze u središtu Kolomba. U eksploziji su poginule dvije osobe, a najmanje je 30 ranjeno, kako navode bolnički izvori.Samoubilački napad prekinuo je slavlje koje se pronijelo glavnim gradom nakon što je predsjednik Mahinda Rajapaksa na nacionalnoj televiziji objavio pad Kilinochchia

Vojska Šri Lanke zaredale je vojne uspjehe u borbi protiv pobunjenika, pripadnika Oslobodilačkih tigrova tamilskog Elama (LTTE), i tvrdi da će ih poraziti ove godine kako bi okončala njihovu 25-godišnju separatističku kampanju.

Vojska se približava Kilinochchiju od rujna, a posljednja dva tjedna počela je napadati i obrambene položaje pobunjenika u gradskim predgrađima.

Tamilski tigrovi pokrenuli su pobunu protiv vlade Šri Lanke 1983. Oni tvrde da se bore za prava manjinskih Tamila koja redovito krše sve vlade sa sinhaleškom većinom otkad je 1948. Šri Lanka stekla neovisnost od Velike Britanije.