POLITIČKI RAŠOMON

Pantovčak: Pusić nije tražila podršku predsjednice; MVEP: To nije istina!

06.07.2015 u 12:33

Bionic
Reading

Glasnogovornik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Luka Đurić tvrdi da Vesna Pusić, a ni bilo tko drugi od predsjednice nije tražio potporu za kandidaturu za dužnost glavnog tajnika UN-a. Glasnogovornica ministrice Vesne Pusić Danijela Barišić tvrdi da to nije istina te da je Pusić zatražila i dobila predsjedničinu podršku

Glasine o mogućoj kandidaturi veleposlanika RH u Indiji Amira Muharemija za glavnog tajnika UN-a, mjesecima nakon što je ministrica Vesna Pusić javno istaknula svoju kandidaturu, nisu potvrđene, a danima se govori i piše o tome kako Muharemi za svoju kandidaturu uživa potporu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i HDZ-a. U potrazi za odgovorom je li to točno i je li Pusić od predsjednice RH tražila potporu ušli smo u još jednu slijepu ulicu u bespućima hrvatske politike.

Naime, glasnogovornik predsjednice Luka Đurić u izjavi za tportal ustvrdio je da nitko sa šeficom države Kolindom Grabar Kitarović nije kontaktirao po pitanju kandidature za glavnu tajnicu ili glavnog tajnika UN-a. Bio je to njegov odgovor na naše pitanje je li ministrica Vesna Pusić tražila potporu predsjednice za svoju kandidaturu.

Glasnogovornica ministrice vanjskih poslova Danijela Barišić kaže da to nije točno te da je još u ožujku Pusić zatražila i dobila potporu na Pantovčaku. Bez te potpore Pusić ne bi ni isticala kandidaturu, objašnjava Barišić i podsjeća da su obje prije nekoliko mjeseci u intervjuima hrvatskim i stranim medijima potvrdile da Pusić uživa podršku predsjednice. Doista, Pusić je u izjavama i intervjuima hrvatskim medijima više puta isticala da uživa potporu predsjednice Grabar Kitarović za svoju kandidaturu, ali predsjednica te tvrdnje nije ni potvrdila ni opovrgnula.

'Ministrica je prvo razgovarala s predsjednicom i tek kad je dobila njezinu te potporu premijera Zorana Milanovića javno je objavila svoje namjere. Smatrala je riješenim to pitanje', kaže Barišić.

Iz odgovora na pitanja koja smo postavili glasnogovorniku Đuriću doznali smo i da se predsjednica trenutno uopće ne bavi tim pitanjem i da će svakako podržati kandidaturu nekoga iz RH.

Kako god, Pusić ostaje kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a, ali čak i ako predsjednica Grabar Kitarović na koncu ostane pri svojim prvim obećanjima o potpori, šteta njezinoj kandidaturi već je nanesena, a i stječe se dojam da Hrvatska nema uigran i konzistentan vanjskopolitički tim (predsjednica - premijer - ministrica vanjskih poslova).

Muharemi šuti

Premda mediji danima spekuliraju o kandidaturi hrvatskog veleposlanika Amira Muharemija za glavnog tajnika UN-a, sam Muharemi o tome se do danas nije izjasnio. Muharemi je u središte pozornosti dospio u mandatu predsjednika Stipe Mesića, u kojem je bio prvo pomoćnik Željka Bagića, savjetnika predsjednika za nacionalnu sigurnost, a kasnije i predstojnik Mesićevog ureda. Bio je i zamjenik stalne predstavnice u Stalnoj misiji RH pri UN-u te konzul u Istanbulu. Dragovoljac je Domovinskog rata, po činu pukovnik HV-a. Kružile su glasine da je on šogor Tomislava Karamarka, ali je Karamarko na sudu izjavio da to nije istina.