IOWA I WISCONSIN

Panika zbog kiše meteora

16.04.2010 u 09:28

Bionic
Reading

Prošla noć neke je Amerikance oduševila, a neke pak podsjetila na njihove filmove katastrofe, s obzirom na spektakularnu i rijetko viđenu kišu meteora. Zamjenik šerifa u Iowi snimio je djelić prizora

Kiša meteora zabrinula je mnoge građane te su u jednom trenutku telefonske linije mjerodavnih službi bile zagušene.

Meteori su viđeni u Winsconsinu i Iowi, a iako su samo manji komadi krhotina iz svemira, na američkom nebu izgledali su kao vatrene kugle.

Svjedoci su vidjeli jedan veći i nekoliko manjih meteora, a prognostičari najavljuju da će kiša meteora koja je počela početkom travnja trajati još nekoliko dana.

Inače, meteoridi se smatraju brojnijim tijelima Sunčeva sustava. Na stranici E-škole objašnjavaju da su tijela malih dimenzija, najviše do nekoliko metara.

'Meteoridi u atmosferi Zemlje dostižu brzine od 12 do 72 km/s. Meteori koje viđamo navečer dostižu Zemlju i u njenu atmosferu ulaze znatno manjim brzinama i u manjem broju nego jutarnji meteori, što je posljedica rotacije i revolucije Zemlje, pa je stoga, općenito, više meteora vidljivo u jutarnjim satima. Premda je većina meteorida male mase, tzv. mikrometeoridi koji su veličine zrnca pijeska, ova tijela imaju, uslijed svoje velike brzine, značajnu kinetičku energiju. Naglim usporavanjem meteorida u Zemljinoj atmosferi kinetička energija prelazi u toplinsku i svjetlosnu.'

Kiša meteora u Iowi