BEZ PROMJENE

Panetta: Al Kaida je stvarna prijetnja za SAD

26.01.2012 u 12:17

Bionic
Reading

Unatoč smrti Osame bin Ladena, Al Kaida i dalje ostaje stvarna prijetnja za Sjedinjene Države, rekao je u srijedu američki ministar obrane Leon Panetta na TV kanalu CBS News

CBS News je objavio dijelove razgovora s Panettom koji će biti emitirani u nedjelju, u kojem šef Pentagona govori o strategiji Sjedinjenih Država. 'Tražimo članove Al Kaide bez obzira na to gdje se nalazili', rekao je Panetta u tom razgovoru.

Na pitanje jesu li SAD uspjele poraziti ekstremističku organizaciju, Panetta je odgovorio: 'Ne još', i dodao da su članovi Al Kaide i dalje 'stvarna prijetnja te da moraju pojačati pritisak na njih gdje god se nalazili'.

Panetta je također ocijenio da su američke snage zadale veliki udarac vodstvu te terorističke organizacije. Na popisu deset glavnih čelnika Al Kaide nakon atentata 11. rujna danas je živ samo Ajman al-Zavahiri, koji je postao šef organizacije nakon smrti Osame bin Ladena.

Eliminirano je osam od 20 glavnih vođa Al Kaide, uglavnom raketama iz američkih zrakoplova u sklopu velike kampanje predsjednika Baracka Obame nakon što je preuzeo funkciju u siječnju 2009.