STANKA U SABORU

Panenić prekinuo sjednicu i zavapio: Neće valjda MOL pretvoriti Inu u E. T.-ja

26.10.2016 u 11:24

  • +19

Nastavljena je prva sjednica Sabora RH

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Zbog situacije u Ini i odnosa MOL-a prema toj kompaniji, Mostov Tomislav Panenić, bivši ministar gospodarstva, zatražio je stanku u Saboru koji je prije toga većinom glasova podržao dopunu Zakona o lokalnim izborima u prvom čitanju. Nakon stanke zastupnici su sjednicu nastavili raspravom o dopuni Ovršnog zakona, inače još jednom prijedlogu iz paketa Mostovih jamstava, a u Sabor poslijepodne stiže i premijer Andrej Plenković kako bi ih izvijestio o zaključcima prošlotjednog sastanka Europskog vijeća

Na samom početku sjednice zahtjev za stankom nakon Panenića, koji je kasnije kazao novinarima da je 'poslovanje Ine unazađeno zadnjih godina', iznio je i HNS-ov Milorad Batinić, doduše iz drugog razloga, odnosno zbog nepoštovanja ugovornih odnosa RH naspram Varaždinske županije glede sufinanciranja gradnje osnovnih i srednjih škola i sportskih dvorana po modelu Javno-privatnog partnerstva (JPP).

Zatvaranje rafinerije u Sisku neizbježno?

Tema je poznata, odnos MOL-a prema ukupnom razvoju Ine, objasnio je u izjavi novinarima bivši ministar kazavši: 'Kad pogledamo s druge strane, nama se prigovara da vodimo plansku ekonomiju, a svi mogu vidjeti iz pokazatelja poslovanja da je poslovanje Ine unazađeno. Nama se prigovara da donosimo političke odluke, a mađarski premijer Viktor Orban prisustvovao je poslovnim sjednicama MOL-a i sudjelovao u raspravama.'

'Vidimo da je tamo dopušteno, a ovdje nije hrvatskoj Vladi dopušteno da prati poslovanje Ine kao jedne od strateških kompanija. U najkraćem roku treba poduzeti aktivnosti i zauzeti čvrst stav', poručio je Panenić i upozorio: 'Bez obzira kako mi trpjeli stanje, izgleda da je zatvaranje rafinerije u Sisku neminovno.'


'Neće valjda MOL-ov 'Enter Tomorrow' postati E. T. za Hrvatsku'

'Zašto država ne poštuje preuzete obaveze?'

Stanje duga države s 25. listopadom je 11 milijuna kuna, rekao je Batinić navodeći da su sklopljeni ugovori za gradnju 10 dvorana te izgradnju i dogradnju 22 škole, a godišnji najam iznosi 27,5 milijuna kuna te je država po ugovoru preuzela sufinanciranje 55 posto, odnosno oko 15 milijuna kuna, dodavši kako ne mora govoriti što znači nepoštovanje ugovornih obveza i koja se poruka time šalje.

'Radi li se o tome da bivša Vlada želi izbrisati sjever Hrvatske?' zapitao je Batinić i upozorio da će ako država ne preuzme izvršavanje preuzetih obveza, one pasti na teret općina i gradova. Praktično, doći će do gašenja lokalne i regionalne samouprave na sjeveru Hrvatske, ustvrdio je i pozvao novu Vladu da počne obnašati funkcije i ispunjavati preuzete obveze.

'Uprava MOL-a 13. listopada odobrila je dugoročnu strategiju MOL-a 'Enter Tomorrow' prema kojoj ta mađarska tvrtka i strateški partner Ine želi ojačati svoj položaj i postati vodeća kompanija u Europi. Drago nam je da naš strateški partner ima ambiciozne planove, no ni naznaku niti plana za Inu nisam vidio. 'Enter Tomorrow', nadam se da neće postati E. T. za Hrvatsku - naučna fantastika', kazao je Panenić kolegama zastupnicima u sabornici objašnjavajući razlog kolegama zahtjev za stankom uz poruku: 'Krajnje je vrijeme da se u Hrvatskoj postigne konsenzus politike i struke u vezi daljnje strategije i odnosa s MOL-om.'

'Nije dovoljno reći da se o problemu Ine razgovara na razini ministarstva, nego to mora biti stav Vlade i svih institucija koje će pokrenuti sve razgovore s MOL-om i donijeti odluku mogu li se ključni dionici dogovoriti, a s obzirom na izjavu predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija koji je rekao da u planu poslovanja svoje kompanije do 2030. godine ne vidi Inu', podsjetio je Panenić.

'Mi smo obavili puno razgovora upravo s predstavnicima MOL-a u Hrvatskoj, uvažavajući i tržišne okolnosti, ali ti odnosi nikad nisu bili do kraja iskreni. Uza sve napretke u razgovorima, njihove su aktivnosti unazadile stanje. Nikad u razgovorima nije bilo govora o transportu nafte ili aktivnostima koje će prekinuti proizvodnju nafte u Sisku', rekao je Panenić, koji je za budućnost Ine rekao da postoje različite ideje.

'Treba napraviti procjenu, u okviru mogućnosti i dogovora. Možda se nađe zajednički jezik ili zajednički partner', poručio je ranije Panenić, ali nije htio dalje govoriti tko bi mogao biti partner, već je samo naglasio da odluka o rješenju problema u Ini mora biti brza.


Treba li se Martina Dalić izuzeti prilikom odlučivanja o Ini?

'MOL ubrzava donošenje odluka prije same odluke Arbitražnog suda pa moramo i mi biti brzi. Mora biti jasno kakvi će se vlasnički odnosi i odnosi unutar Ine dogovoriti u budućem vremenu', zaključio je Panenić te se osvrnuo i na potrebu što bržeg imenovanja državnoga tajnika: 'Nalazi se u ministarstvu koje vodi ministar iz kvote Mosta, pa je za očekivati da i državni tajnik bude iz kvote Mosta.'

Međutim, nije želio odgovoriti na novinarsko pitanje oko supruga potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, Nike Dalića, koji je član Uprave Ine, bi li se ona zbog toga trebala izuzeti prilikom odlučivanja oko Ine. 'To pitajte ministricu', poručio je Panenić novinarima.



Dopune Zakona o lokalnim izborima prošle prvo čitanje

Prije stanke u trajanju od 10 minuta, zastupnici su s 82 glasa 'za', 26 'suzdržanih' i tri 'protiv' podržali dopunu Zakona o lokalnim izborima u prvom čitanju vezano uz osobe koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci ili uvjetnu kaznu od najmanje godinu dana za najteža kaznena djela i ona protiv službene dužnosti.

O tom je prijedlogu prošlog tjedna provedena rasprava, a oporba ga je nazvala 'lex Vlahušić' tvrdeći da Most, koji ga je predložio, njime želi spriječiti dubrovačkog gradonačelnika Andru Vlahušića da se ponovo kandidira za prvog čovjeka Grada.

Međutim, iako ga se u raspravi konstantno spominjalo, na njega se ovaj zakon u ovom obliku uopće ne bi odnosio jer je pravomoćno osuđen na šest mjeseci uvjetno, a zakon se, podsjetimo, odnosi na kaznena djela za koje je presuda veća od godine dana uvjetno.


U Sabor stiže i premijer - nova praksa

Sjednicu su nakon stanke zastupnici nastavili raspravom o još jednom prijedlogu iz paketa Mostovih jamstava - izmjenama Ovršnog zakona, kojima bi se, između ostalog, uvelo pravo ovršenika, koji se mora iseliti iz nekretnine u kojoj stanuje, na smještaj u državnoj nekretnini 18 mjeseci. Provođenje tih mjera u prvoj godini stajalo bi malo manje od 3,5 milijuna kuna, a u sljedećima milijun i pol više.

Inače, u Sabor će u 15 sati stići i premijer Andrej Plenković kako bi zastupnike izvijestio o zaključcima prošlotjednog sastanka Europskog vijeća, a predsjednik Sabora Božo Petrov, umjesto kojega u ovom trenutku sjednicom predsjeda HDZ-ov Gordan Jandroković, jučer je najavio: 'To je nova praksa koja će se ubuduće redovito provoditi.'