POJASNIO SMJENU FILIPOVIĆA

Plenković optužio Lovrinčevića za rušenje vlade u dogovoru s Mostom: Konsterniran sam!

12.12.2023 u 15:43

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je smijenio ministra gospodarstva Davora Filipovića zbog afere s ministrovim savjetnikom Juricom Lovrinčevićem. Oko 16.45 započela je konferencija za medije premijera Plenkovića te bi trebao objasniti zašto je točno Filipović smijenjen i odgovarati na pitanja novinara. Tijek konferencije možete pratiti u nastavku

'Povod današnje konferencije za medije je informacija da sam razriješio ministra Davora Filipovića, čime je automatski Jurica Lovrinčević prestao biti njegov posebni savjetnik. Svi u Vladi smo ostali konsternirani sadržajem ovoga što je objavljeno u jednom tjedniku. I to s dva pravca djelovanja. Prvi je koji se odnosio na pitanje razgovora o medijskom oglašavanju Ministarstva i drugih državnih tijela. Ukoliko su autentične te poruke i ako se njihov sadržaj kasnije pokaže točnim, to sve upućuje na školski primjer onoga što se naziva koruptivno djelovanje', rekao je Plenković.

'Drugi smjer je kontakt s medijima savjetnika ministra i onda kontant s oporbenim političkim strankama, koje onda koriste te informacije za rušenje Vlade. To je političko komplotiranje i time ministar automatski gubi moje povjerenje', dodao je.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Jurica Galoić / PIXSELL

'Cijela ova operacija bila je čista sprega medija i oporbe. U političkom smislu danas smo vidjeli potpuno razotkrivanje Mosta, kojima su dostavljali informacije koje su onda oni fabricirali i onda napadali Vladu. Svašta smo doživjeli, ali ovako nešto ne. U potpunosti odbacujemo teze da je bivši savjetnik ministra gospodarstva bio moj pouzdanik ili savjetnik, a cijeli ovaj napad Mosta sada vidimo da je bio orkestriran, čista sprega, čisti politički napor da se pričini šteta vladi u sektoru energetike', precizirao je premijer.

Najavio je da će se provesti konzultacije o novom ministru gospodarstva. 'Kako da ne, jučer smo sjedili na koncertu u HNK i razgovarao sam s Davorom o tome tko će ga naslijediti', sarkastično je odgovorio Plenković na pitanje ima li kandidata za novog ministra.

  • +3
Andrej Plenković smijenio ministra Filipovića Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Na pitanje je li Filipović također bio uključen u dilanje informacija, rekao je kako je smijenjen jer je krivo odabrao svog savjetnika. Na potpitanje ima li onda premijer također odgovornost za odabir svog savjetnika, Plenković je rekao: 'Ne, zato što u nekom trenutku podvučete crtu'.

Rekao je i da je vrlo bitno da osoba koja je bila savjetnik u ministarstvu nema nikakve veze s HDZ-om te da se ova afera ne može usporediti s aferom Fimi medija.

Na pitanje zbog čega je odluka o razrješenju donesena u roku od nekoliko sati za razliku od, primjerice, slučaja Frane Barbarića, Plenković je rekao da je u pitanju privatna kuća bivšeg šefa HEP-a koji je smijenjen kad su 'iscrpljeni svi pravni lijekovi' dok je u slučaju Lovrinčevića bila u pitanju bjelodana usmena korespondencija 'koju smo svi čuli i pročitali'.

Podsjetimo, tjednik Nacional u utorak je objavio da Lovrinčević, kao savjetnik ministra Filipovića, pritišće novinara Marina Vlahovića da od direktora Mreže TV traži da njemu osobno isplati polovicu budžeta za oglašavanje državnih tvrtki, a koji im je on dodijelio. Lovrinčević je kasnije te tvrdnje demantirao, iako je Nacional u programu na Radio Nacionalu pustio audiosnimke na kojima se jasno čuje kako Lovrinčević govori o isplatama. Uskok je u utorak potvrdio da provodi izvide u ovom slučaju.

'Povodom brojnih novinskih upita vezanih za postupanje na temelju teksta objavljenog u današnjem Nacionalu, u kojem su iznesene sumnje na počinjenje koruptivnih kaznenih djela, potvrđujemo provođenje izvida u predmetnom slučaju', objavio je Uskok. Lovrinčevićevu sudbinu donekle je najavio potpredsjednik Vlade Branko Bačić kada je rekao da - ako se informacije objavljene u Nacionalu pokažu točnima - nema što raditi u Vladi, no iz prve se nije govorilo o mogućoj odgovornosti Filipovića, koji ga je i doveo u ministarstvo za svog savjetnika.

  • +5
Davor Filipović Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: Neven Bučević/tportal; S. Strukić/tportal

O smjeni Filipovića, a time i Lovrinčevića, iz Vlade su u utorak poslijepodne izvijestili priopćenjem:

'Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je potpisao Rješenje o razrješenju ministra gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Davora Filipovića. Time ujedno Jurica Lovrinčević prestaje biti posebni savjetnik u kabinetu ministra. Također, danas je održana 270. (telefonska) sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je Jurica Lovrinčević razriješen svih dužnosti na koje ga je imenovala Vlada: dužnosti člana Kriznog tima za Plan intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske i dužnosti člana Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je stavljena izvan snage Odluka o ovlasti za zastupanje Vlade u Skupštini društva Hrvatski operator tržišta energije.'