ekspresno

Plenković smijenio ministra Filipovića!

12.12.2023 u 14:51

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković smijenio je ministra gospodarstva Davora Filipovića

'Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je potpisao Rješenje o razrješenju ministra gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Davora Filipovića. Time ujedno Jurica Lovrinčević prestaje biti posebni savjetnik u kabinetu ministra. Također, danas je održana 270. (telefonska) sjednica Vlade Republike Hrvatske, na kojoj je Jurica Lovrinčević razriješen svih dužnosti na koje ga je imenovala Vlada: dužnosti člana Kriznog tima za Plan intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske i dužnosti člana Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je stavljena izvan snage Odluka o ovlasti za zastupanje Vlade u Skupštini društva Hrvatski operator tržišta energije', izvijestili su priopćenjem iz Vlade.

Podsjetimo, tjednik Nacional u utorak je objavio da Lovrinčević, kao savjetnik ministra Filipovića, pritišće novinara Marina Vlahovića da od direktora Mreže TV traži da njemu osobno isplati polovicu budžeta za oglašavanje državnih tvrtki, a koji im je on dodijelio. Lovrinčević je kasnije te tvrdnje demantirao, iako je Nacional u programu na Radio Nacionalu pustio audiosnimke na kojima se jasno čuje kako Lovrinčević govori o isplatama. Lovrinčevićevu sudbinu donekle je najavio potpredsjednik Vlade Branko Bačić rekavši da ako se informacije objavljene u Nacionalu pokažu točnima, nema što raditi u Vladi, no iz prve se nije govorilo o mogućoj odgovornosti Filipovića, koji ga je i doveo u Ministarstvo za svog savjetnika.

>>>Sarajlija rođenjem, Davor Filipović doktorirao je ekonomiju već s 26 godina. 'On je najbolje što trenutno može ponuditi za gradonačelnika'

  • +5
Davor Filipović Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: Neven Bučević/tportal; S. Strukić/tportal

Filipović je široj javnosti postao poznat kao HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika na izborima 2021. Iako je tada iz HDZ-a opisivan kao 'ono najbolje što mi u zagrebačkom HDZ-u možemo ponuditi', u prvom je krugu osvojio tek nešto manje od deset posto glasova, čime je završio četvrti, nakon Tomislava Tomaševića i Miroslava Škore, koji su išli u drugi krug, te kandidatkinje stranke Milana Bandića, Jelene Pavičić Vukičević, koja je osvojila nešto više od 11 posto. Godinu kasnije imenovan je za ministra gospodarstva, umjesto Tomislava Ćorića, a na toj se poziciji zadržao godinu i pol.