SKRIVENA U KNJIZI

Palestinski veleposlanik u Pragu poginuo od stare eksplozivne zamke

08.04.2014 u 14:38

Bionic
Reading

Palestinski veleposlanik u Pragu vjerojatno je u siječnju ove godine poginuo u eksploziji desteljećima stare eksplozivne zamke postavljene u knjizi, objavio je u utorak češki list Mlada Fronta Dnes

Češka je policija u istrazi zaključila da veleposlanik Džamal al-Džamal nije ubijen u atentatu, nego je nehotice otvorio knjigu u kojoj se nalazio plastični eksploziv semtex.

'Nesretni slučaj. Veleposlanik je bio pedantan čovjek koji je želio napraviti reda i pospremiti neke stare stvari. Naišao je tako i na dvije knjige s eksplozivnim punjenjem', piše češki list citirajući izvor blizak istrazi.

Nije poznato zašto su takve knjige ostavljene u palestinskom predstavništvu u Pragu. Tijekom istrage u diplomatskoj su misiji pronađena još neka oružja i eksplozivi iz vremena Hladnog rata.

Palestinci kažu da su to bili 'pokloni' čehoslovačkih komunističkih vlasti koje su održavale dobre odnose s Palestinskom oslobodilačkom organizacijom Jasera Arafata.

Džamal je stradao tijekom selidbe palestinskog diplomatskog predstavništva iz jedne praške lokacije na drugu. Umro je u bolnici od posljedica eksplozije. 'Čekamo mišljenje još jednog stručnjaka, ali imamo 99-postotnu potvrdu da se radilo o semtexu. Bio je star najmanje 30 godina', kazao je isti izvor za Mladu Frontu Dnes.

Semtex, koji je korišten i u terorističkom napadu na zrakolov Pan Ama iznad Lockerbieja 1988. godine, proizvodila je češka tvrtka Explosia od 60-ih godina prošlog stoljeća.