ABAS A TADIĆEM

Palestinski predsjednik u posjetu Srbiji

07.07.2009 u 18:45

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Boris Tadić i palestinski mu kolega Mahmud Abas, koji boravi u posjetu Srbiji, u utorak su se složili da se krize u svijetu, uključivo prijepore vezane uz Kosovo i Bliski istok, mogu prevladati samo pregovorima i poštivanjem međunarodnog prava

'Želimo rješavati probleme na miran način, poštivanjem međunarodnog prava. Ne možemo nametati rješenja, ali ni prihvaćati nametnuta te zato moramo pregovarati', rekao je Abas na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s Tadićem.

Istaknuo je kako očekuje da će Srbija nastaviti podupirati palestinska nastojanja da se razgovorom s Izraelom pronađe rješenje na Bliskom istoku koje će, kako je rekao, pridonijeti da Izrael i Palestina žive jedno pokraj drugoga i surađuju kao susjedi.

Srbijanski predsjednik istaknuo je kako su srbijanska i palestinska stajališta utemeljena na poštivanju međunarodnog prava i rezolucija UN-a, naglasivši da rješenje palestinskog pitanja Srbija smatra najvažnijim za stabilnost na Bliskom istoku.

Tadić je dodao da Srbija podupire mirovni proces i dijalog na putu do konačna mira, ocijenivši da se za stanje na Bliskom istoku te za status Kosova može naći rješenje isključivo pregovorima i sporazumom zainteresiranih strana.

Mahmud Abas prvi je palestinski čelnik koji dolazi u Beograd nakon 1989., kad je na sastanku nesvrstanih boravio tadašnji palestinski vođa Jaser Arafat. Podsjetivši kako dvije zemlje veže prijateljstvo razvijano desetljećima u pokretu nesvrstanih, Abas je izrazio nadu da će 50. obljetnica tog pokreta 2011. biti obilježena susretom na vrhu u Srbiji.

Za službenog posjeta Beogradu Abas će, kako je najavljeno, u odvojenim susretima u utorak i srijedu razgovarati sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem i predsjednikom vlade Mirkom Cvetkovićem.