BLISKOISTOČNE IGRE

Palestinci negiraju tajne ustupke Izraelu

24.01.2011 u 16:34

Bionic
Reading

Palestinski predsjednik Mahmud Abas odbacio je navode o tajnim ustupcima Izraelu tijekom pregovora održanih u nekoliko posljednjih godina, posebice one koji se odnose na pitanje statusa Jeruzalema, javlja u ponedjeljak Reuters

Agencija podsjeća da je Al-Jazeera u nedjelju objavila da je Abasov pregovarački tim odustao od velikog broja zahtjeva što se tiče pitanja Jeruzalema te da je Izraelu čak predlagao da zajednički dijele Stari grad i njegova sveta mjesta, što arapske i muslimanske vlade sustavno odbacuju.

Abas, međutim, tvrdi da su dokumenti koji su 'procurili' u javnost izraelski, a ne palestinski.

'Jasno smo rekli: mi nemamo tajni', kazao je Abas u Kairu nakon sastanka s predsjednikom Hosnijem Mubarakom. Palestinska strana tvrdi da je namjera bila ocrniti Abasa, kako među Palestincima tako i u širem arapskom svijetu.

U stvarnosti, Izrael kontrolira cijeli Jeruzalem već posljednje 44 godine, a sadašnja vlada odbacuje da s budućom palestinskom državom dijeli bilo koji njegov dio. Palestinci žele da Istočni Jeruzalem, koji uključuje i Stari grad i koji je Izrael zauzeo 1967, bude njihov glavni grad.

Abas tvrdi da su svi pregovori s Izraelom u potpunosti, uz predočenje dokumenata, predstavljeni arapskim vladama.