FRANCUSKA UPRAVA

Pala prva žrtva prosvjeda na Guadalupeu

19.02.2009 u 11:06

Bionic
Reading

Jedan pedesetogodišnji muškarac ubijen je, a nekoliko policajaca lakše ozlijeđeno iz vatrenog oružja u sukobima na Guadalupeu. Nakon mjesec dana općeg štrajka koji je paralizirao otok, prosvjedi su sinoć prerasli u obračune s policijom

Guadalupe je karipski otok pod upravom Francuske, čija je vlada pozvala na smirivanje situacije uoči sastanka predsjednika Nicolasa Sarkozyja s lokalnim čelnicima.

Prosvjedi su započeli sa zahtjevima protiv povećanja troškova života i za veće plaće, no sve više se pretvaraju u međurasni sukob i zahtjev za autonomijom otoka od Francuske.

Na otoku je sinoć došlo do najžešćih obračuna s policijom. Trojica policajaca lakše su ranjena iz vatrenog oružja, a trgovine na otoku opljačkane su i zapaljene.

Ubijeni muškarac, navodno član sindikata, nalazio se u automobilu kada je na njega zapucala grupa mladih prosvjednika.

Predstavnici sindikata na otoku pozivaju, međutim, na još veći odaziv štrajkaša, kritizirajući dosadašnje pregovore koje je vodila vlada.

Vođa prosvjednika Eli Domota tvrdi da nema drugog načina od prosvjeda u suočavanju s represivnom državom, a u intervjuu za Liberation optužio je državu da želi 'razbijati crnce'.

'Već četiri tjedna država šalje policiju čarter-letovima kako bi razbili crnce. I dalje sam otvoren za dijalog, ali danas je država izabrala represiju i Guadalupljani će pružiti otpor. Oni su u poziciji legitimne obrane', rekao je Domota, dodajući da su sindikati i njihovi čelnici bili žrtve rasističkih ispada, kao i to da je jedini kontakt koji ima s državom 'preko policije'.