KORONA-RESTRIKCIJE

Pala konačna odluka: Zatvaraju se kafići i restorani, zabranjuju svadbe, obustavljaju sajmovi?

25.11.2020 u 21:55

Bionic
Reading

Vlada će na sjednici u četvrtak predstaviti nove, strože mjere za suzbijanje širenja koronavirusa. Mjere će na snazi biti do pred Božić, ovisno o epidemiološkoj situaciji i dulje, a prema njihovom posljednjem nacrtu, kako piše Jutarnji list, od petka u ponoć ili od subote zatvaraju se svi ugostiteljski objekti, osim onih u hotelima i kampovima.

Nacrt novih, strožih mjera za suzbijanje koronavirusa bio je u srijedu tema razgovora užeg kabineta Vlade i konzultacija između voditelja Stožera civilne zaštite Davora Božinovića i župana. Božinović je prije dva dana najavio da će nove mjere biti usmjerene na pojedine segmente gospodarstva, prije svega ugostiteljstvo.

Prema Jutarnjem listu, a o čemu se Vlada tek treba službeno oglasiti sutra, za mjere je na kraju prevladao tvrdi stav - ide se u zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, osim onih u hotelima i kampovima koji mogu posluživati hranu samo gostima, a pritom bi se restoranima dozvolila priprema i dostava hrane do ponoći. Zabranjuju se i svadbe i sajmovi, pa je pitanje hoće li se Advent održati. Zatvorit će se i bazeni i saune, kao i kladionice.

Video: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Kina, kazališta, muzeji, galerije i škole, s druge strane, ostat će otvoreni jer se procijenilo da i sada imaju izrazito restriktivne mjere i da su mjesta s niskim rizikom od zaraze. Škole i fakulteti ne prelaze u potpunosti na online nastavu, piše Jutarnji. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da će škole ostati decentralizirane u odnosu na mjere koje će Vlada donijeti u četvrtak, jer su u njihovu radu već predviđene sve blaže i oštrije mjere. Nastava u osnovnim i srednjim školama za sada ostaje kako je zapisano u uputama koje su od samoga starta predviđale sva tri oblika nastave - A, B, i C, koji je online oblik nastave, rekao je Fuchs.

  • +17
Covid centar u Areni u punoj spremi Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Mjere predstavljene sutra bit će najstrože u drugom valu epidemije. Premijer Andrej Plenković najavio je da će trajati do pred Božić, a mogu trajati i dulje budu li to epidemiolozi tražili. Za one koji eventualno neće moći raditi zbog epidemioloških mjera rekao je da će se naći rješenje. Napomenuo je da su kroz cijelu krizu pokazali da vode računa o privatnom sektoru i poduzetništvu kojima će za očuvanje radnih mjesta do kraja godine biti isplaćeno više od osam milijardi kuna.

Posljednji set strožih mjera stupio je na snagu prije nekoliko dana, a njime se, uz ostalo obustavio rad noćnih klubova i kasina, a ograničila su se javna okupljanja, svadbene svečanosti i pogrebi.

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena rekordna 3603 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 56 osoba.