GOLEMA ŠTETA DILJEM SPLITA

Pala fasada i sa zgrade u kojoj žive Oliver te Doris Dragović

06.03.2015 u 13:56

Bura ogulila fasadu zgradi u Splitu

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Bionic
Reading

Orkanska bura i u petak je nastavila harati Splitom i okolicom, sa zabilježenim udarima jačim od 150 kilometara na sat, počinivši golemu štetu. Splitski Centar 112 ponovno je primio nekoliko stotina poziva uznemirenih građana, a u četvrtak ih je bilo preko tisuću

Srušena stabla, kontejneri bez nadzora, otpale reklame i fasade stambenih zgrada tek su manji dio problema: urušena je hala sajma GAST na Žnjanu, zbog čega je upitno hoće li se manifestacija uopće održati do kraja. Šteta je velika, a policija je zatvorila promet svim okolnim cestama.

Pao je i dio fasade Zdravstvene škole, pa su svi učenici evakuirani. Urušen je balon koji natkriva sportske terene na Sveučilišnom kampusu dok je prava katastrofa zadesila kamp u Stobreču: srušeno je preko trideset stabala koja su oštetila brojne kućice, neke od njih i potpuno. Šteta je milijunska.

Čak i u unutrašnjosti kompleksa bazena na Poljudu sa stropa je otpao mali komad lima, zbog čega je dio bazena preventivno zatvoren. Policijska uprava splitsko-dalmatinska objavila je da je dosad oštećeno najmanje 67 automobila.

Tri teretna broda koja su se u četvrtak nasukala na obalama Marjana i Čiova još uvijek su ondje i zasad ne mogu biti odsukani. Ipak, veća opasnost ne postoji jer u njima nema ni ulja ni nafte, a sav pomorski promet ionako je u prekidu.

Splitska policija još uvijek poziva građane na oprez jer diljem grada padaju dijelovi fasada, stabla i prometni znakovi. Posebno dramatično bilo je u noći s četvrtka na petak u Slavićevoj ulici, u samom centru Splita, u kojoj je golemi komad fasade postupno padao sa stambene zgrade na okolne kuće i parkirane automobile, oštetivši nekoliko njih. Dežurne službe pokušavale su spriječiti daljnje urušavanje, no nisu uspjele. U ovoj zgradi, inače, stanove ima dobar dio splitske glazbene elite, među ostalima Oliver Dragojević te Doris Dragović.