ZA EU TEK NEŠTO VIŠE OD 50 POSTO

Pakoštanci nisu poslušali svog generala

23.01.2012 u 11:23

Bionic
Reading

Iako je general Ante Gotovina dan prije referenduma svoje sunarodnjake pozvao da glasaju za Europsku uniju, u njegovim ga Pakoštanima i nisu baš poslušali. Referendum je u tom mjestu u Zadarskoj županiji prošao za ušicu igle te je za EU glasovalo 50.03 posto mještana

Sam pogled na rezultate referenduma po općinama izuzetno je zanimljiv. Općina Preseka, u Zagrebačkoj županiji zabilježila je najnižu potporu hrvatskom članstvu u Europskoj uniji. Ako to mjesto s nešto više od 1.500 stanovnika, 45 kilometara od Zagreba do sada nije bilo 'naj' u drugim segmentima, načelnik bi mogao napraviti na ulazu u općinu sljedeću tablu: Dobrodošli u Preseku, najeurofobičniju općinu u Hrvatskoj.

Slično bi mogao i načelnik Donjeg Vidovca u Međimurskoj županiji. Ako do sada niste čuli za tu općinu, zapamtite ju jer je riječ o općini s najviše eurofila u Hrvatskoj. Za Europsku je uniju jučer tamo glasalo čak 84,09 posto mještana.

Uz bok Preseki možemo svrstati i dvije općine u Koprivničko-križevačkoj županiji. U Goli je za Eu glasovalo 38,57 a u Svetom Petru Orehovcu 39,86 posto birača koji su izašli na referendum.

Euroskeptici i u Bibinju

Iako su Bibinjci nakon prvostupanjske presude generalima Gotovini iMarkaču u travnju prošle godine iskazali najdramatičnije reakcije,palili gume, lijepili plakate, kao i Pakoštanci, nisu poslušali naputaksvog generala. Za Europsku uniju glasalo je tek 46.93 posto birača.

Dok je u većini županija rezultat po općinama u skladu s ukupnim prosjekom županije, u nekim ima i značajnih oscilacija. Tako u Primorsko-goranskoj županiji imamo Čabar s 81,93 posto glasova 'za' ali i općinu Lopar na Rabu s tek 48,17 posto afirmativnih glasova.

Otočani su na referendumu pokazali popriličnu dozu euroskepticizma, posebice stanovnici južnodalmatinskih otoka. U općini Lumbarda 'za' je zaokružilo 43,58 posto izašlih birača na Mljetu 49,17 posto.  Euroskepticizam je prevladao i u europski orijentiranoj Istri. U općini Gračišće za EU glasalo je tek 47,40 posto birača.

Eurofili u Srbiji, eurofobi u Južnoafričkoj republici

U inozemstvu je na drugi referendum u hrvatskoj povijesti izašlo tek 3,51 posto birača te ih je 84,62 posto glasovalo za pridruživanje Europskoj uniji. Zanimljivo je kako je 'za' zaokružio najveći broj birača koji već jesu u Europskoj uniji. Iako je Europska unija pamtila i bolje dane, hrvatski državljani kojima je ona dom i dalje imaju povjerenje u europsko udruživanje. U Velikoj Britaniji 'za' je bilo gotovo 86 posto birača koji su izašli na referendum, u Francuskoj 82,76 posto, u Irskoj 86,05, u Njemačkoj 84,81 a najbolji rezultat u zemljama Europske unije je u Poljskoj gdje je za pridruživanje EU glasovalo 92,11 posto birača.

Hrvatski državljani s adresom u Srbiji rekorderi su dijaspore. 'Za' je zaokružilo čak 95,60 posto birača, dok su Hrvati u Južnoafričkoj republici pokazali najveću dozu euroskepticizma te ih je za Europsku uniju glasalo tek njih šestero od ukupno 21 birača.

Rezultate referenduma po općinama možete pogledati ovdje.