ZA EU TEK NEŠTO VIŠE OD 50 POSTO

Pakoštanci nisu poslušali svog generala

Ante Gotovina Pakoštane

Ante Gotovina Pakoštane

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala/PIXSELL

Iako je general Ante Gotovina dan prije referenduma svoje sunarodnjake pozvao da glasaju za Europsku uniju, u njegovim ga Pakoštanima i nisu baš poslušali. Referendum je u tom mjestu u Zadarskoj županiji prošao za ušicu igle te je za EU glasovalo 50.03 posto mještana

Sam pogled na rezultate referenduma po općinama izuzetno je zanimljiv. Općina Preseka, u Zagrebačkoj županiji zabilježila je najnižu potporu hrvatskom članstvu u Europskoj uniji. Ako to mjesto s nešto više od 1.500 stanovnika, 45 kilometara od Zagreba do sada nije bilo 'naj' u drugim segmentima, načelnik bi mogao napraviti na ulazu u općinu sljedeću tablu: Dobrodošli u Preseku, najeurofobičniju općinu u Hrvatskoj.

Slično bi mogao i načelnik Donjeg Vidovca u Međimurskoj županiji. Ako do sada niste čuli za tu općinu, zapamtite ju jer je riječ o općini s najviše eurofila u Hrvatskoj. Za Europsku je uniju jučer tamo glasalo čak 84,09 posto mještana.

Uz bok Preseki možemo svrstati i dvije općine u Koprivničko-križevačkoj županiji. U Goli je za Eu glasovalo 38,57 a u Svetom Petru Orehovcu 39,86 posto birača koji su izašli na referendum.

Euroskeptici i u Bibinju

Iako su Bibinjci nakon prvostupanjske presude generalima Gotovini iMarkaču u travnju prošle godine iskazali najdramatičnije reakcije,palili gume, lijepili plakate, kao i Pakoštanci, nisu poslušali naputaksvog generala. Za Europsku uniju glasalo je tek 46.93 posto birača.

Dok je u većini županija rezultat po općinama u skladu s ukupnim prosjekom županije, u nekim ima i značajnih oscilacija. Tako u Primorsko-goranskoj županiji imamo Čabar s 81,93 posto glasova 'za' ali i općinu Lopar na Rabu s tek 48,17 posto afirmativnih glasova.

Otočani su na referendumu pokazali popriličnu dozu euroskepticizma, posebice stanovnici južnodalmatinskih otoka. U općini Lumbarda 'za' je zaokružilo 43,58 posto izašlih birača na Mljetu 49,17 posto.  Euroskepticizam je prevladao i u europski orijentiranoj Istri. U općini Gračišće za EU glasalo je tek 47,40 posto birača.

Eurofili u Srbiji, eurofobi u Južnoafričkoj republici

U inozemstvu je na drugi referendum u hrvatskoj povijesti izašlo tek 3,51 posto birača te ih je 84,62 posto glasovalo za pridruživanje Europskoj uniji. Zanimljivo je kako je 'za' zaokružio najveći broj birača koji već jesu u Europskoj uniji. Iako je Europska unija pamtila i bolje dane, hrvatski državljani kojima je ona dom i dalje imaju povjerenje u europsko udruživanje. U Velikoj Britaniji 'za' je bilo gotovo 86 posto birača koji su izašli na referendum, u Francuskoj 82,76 posto, u Irskoj 86,05, u Njemačkoj 84,81 a najbolji rezultat u zemljama Europske unije je u Poljskoj gdje je za pridruživanje EU glasovalo 92,11 posto birača.

Hrvatski državljani s adresom u Srbiji rekorderi su dijaspore. 'Za' je zaokružilo čak 95,60 posto birača, dok su Hrvati u Južnoafričkoj republici pokazali najveću dozu euroskepticizma te ih je za Europsku uniju glasalo tek njih šestero od ukupno 21 birača.

Rezultate referenduma po općinama možete pogledati ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!