MASAKR U MUMBAIJU

Pakistanska dobrotvorna udruga paravan za terorizam

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 11.12.2008 10:48
  • Objavljeno 11.12.2008 u 10:48
Zuki-ur-Rehman-Lakhvi

Zuki-ur-Rehman-Lakhvi

Izvor: Reuters / Autor: -

Dobrotvorna udruga sa sjedištem u Pakistanu služi kao paravan za terorističku organizaciju odgovornu za napade u indijskom Mumbaiju u kojima je poginulo oko 170 ljudi

Dobrotvorna udruga Jamaat-ud-Dawa je paravan za pakistansku militantnu skupinu Lashkar-e-Taiba i od sada je kao teroristička organizacija podvrgnuta sankcijama UN-a. Riječ je o potezu UN-a koji su očekivali i Indija i SAD.

UN je također potvrdio da su četiri osobe za koje se osnovano sumnja da stoje iza terorističkih napada u Mumbaiju, vođe Lashkar-e-Taibe. Radi se o Zaki-ur-Rehmanu Lakhviju, šefu operacija i navodnom 'mozgu' opsade Mumbaija, koji je uhićen u nedjelju u pakistanskom dijelu Kašmira. Ostali su Hafiz Mohammed Saeed, predsjednik dobrotvorne udruge, Haji Muhammed Ashraf koji vodi financije Lashkara i Mahmoud Mohammed Ahmed Bahaziq, financijer u Lashkaru.

Indija je u utorak zatražila od Vijeća sigurnosti da dobrotvornu udrugu podvrgne sankcijama, tvrdeći, kao i SAD, da je Jamaat-ud-Dawa paravan za Lashkar.

Uvriježeno je mišljenje da je Lashkar stvoren uz pomoć pakistanske vojske i obavještajnih službi kao prikrivena pakistanska borbena sila koja ratuje u indijskom dijelu Kašmira.

Vijeće za sankcije UN-a od 2005. Lashkar smatra terorističkom organizacijom povezanom s al-Qaidom.

Priznajući da je Jamaat-ud-Dawa paravan za Lashkar, UN je znatno pomogao Indiji u njezinim zahtjevima pakistanskoj vladi da dokaže kako je krenula u borbu protiv militantnih skupina te da progoni ekstremiste optužene za napad na Mumbai.

Pakistanski dužnosnici, međutim, kažu da Indija nije za to pružila dovoljno dokaza nakon istrage napada, što je još jedan znak dubokoga nepovjerenja između dviju susjednih nuklearnih sila.

 


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi