POMIRENJE NA POMOLU?

Pahor se želi susresti sa Sanaderom

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 19.12.2008 16:51
  • Objavljeno 19.12.2008 u 16:50
Ivo Sanader i Borut Pahor

Ivo Sanader i Borut Pahor

Izvor: tportal.hr / Autor: -

Slovenski premijer Borut Pahor u petak je izjavio da je slovenskog veleposlanika u Zagrebu Milana Adamiča Oražena ovlastio da hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu uputi službeni poziv za susret

Pahor je uvjeren da bi to pomoglo izlazu iz stanja nastala pošto je njegova Vlada u petak blokirala otvaranje i zatvaranje većine pregovaračkih poglavlja na Međuvladinoj konferenciji (IGC) u Bruxellesu.

'Spreman sam na susret s hrvatskim premijerom, osobito ako bi na njemu sudjelovali i ministri vanjskih poslova', rekao je Pahor novinarima u petak u Ljubljani.

Slovenska Vlada je blokiranjem pregovaračkih poglavlja, u kojima bi Hrvatska mogla prejudicirati granicu, zaštitila svoj nacionalni interes, rekao je Pahor i dodao da bi sastanak s hrvatskim premijerom omogućio uvod u rješenje koje bi omogućilo da Hrvatska nadoknadi sadašnji zastoj.

'Moja inicijativa pokazuje da na slovenskoj strani postoji politička volja da se zaplet riješi. Nadam se da je tako i na drugoj strani budući da razumijem interes Hrvatske da ubrza pregovore. To je njezin vitalni interes', rekao je Pahor.

'Ako pitanje prejudiciranja granice riješimo na odgovarajući način, mogu zamisliti situaciju u kojoj će Hrvatska ovaj zastoj brzo nadoknaditi, a isto tako relativno uspješno u kratku razdoblju i završiti', rekao je Pahor.

Pahor je ponovio da bi za rješenje pitanja između Slovenije i Hrvatske bilo potrebno više susreta, no da bi se problem mogao riješiti već u vrijeme češkog predsjedanja EU-om bude li volje na hrvatskoj strani.

Rekao je također da je rješenje graničnog pitanja s Hrvatskom za Sloveniju pitanje od vitalnoga nacionalnog interesa, pa ga je zato otvorio na početku svog mandata, kako se to pitanje ne bi zaoštrilo i dovelo do referenduma na kojemu bi postojala opasnost da Slovenci odbace pristupni sporazum Hrvatske s EU-om pošto završi pregovore.

Takav bi referendum, po Pahorovim riječima, zatrovao međusobne odnose i izazvao štetu koja se ne bi mogla popraviti. Nadam se da će Hrvatska shvatiti razloge zašto nije došlo do rješenja u razdoblju francuskog predsjedanja EU-om, dodao je.

'Za Sloveniju je bitno da u pristupnim materijalima ne bude dokumenata ili referenca u kojima se poziva na dokumente koji nisu predmet pregovaračkog procesa, i koji bi se mogli shvatiti kao prejudiciranje granice', objasnio je Pahor sadašnje stajalište Slovenije o uvjetima za nastavak pristupnog procesa Hrvatske i Europske unije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!