REHNOV PRIJEDLOG

Pahor rekao 'uvjetno da' kako ne bi odmah odbio

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.05.2009 11:01
  • Objavljeno 13.05.2009 u 10:54
Borut Pahor

Borut Pahor

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Slovenska politika konačno se uskladila oko amandmana koji bi bili potrebni da Slovenija prihvati Rehnov prijedlog, ali malo tko vjeruje da će Pahorovi uvjeti biti prihvatljivi Europskoj komisiji i Hrvatskoj, ocjena je slovenskog tiska u srijedu.

Premijer Borut Pahor nakon jučerašnjeg trećeg konzultativnog sastanka sa stranačkim liderima rekao je da Rehnov prijedlog neće prihvatiti ni u mogućem dopunjenom obliku "ako bi ocijenio da on ne ispunjava uvjete koji štite slovenske vitalne interese u dovoljnoj mjeri".

Da je takvo stajalište slovenskog premijera zapravo diplomatski sročena odbijenica, sugerira naslov iz ljubljanskog "Dela": "Slovenija je (Rehnu) rekla 'da', kako bi izbjegla da mu odmah kaže 'ne' ".

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" navodi pak da "malo tko od slovenskih političara vjeruje da će Rehn uvažiti slovenske primjedbe" na ponuđeni sporazum o arbitraži. Ukoliko Rehn ne prihvati slovenske amandmane, a malo tko vjeruje da će ih prihvatiti, onda je sudbina njegova prijedloga "zapečaćena", piše list.

Iako slovenski amandmani na Rehnov prijedlog nisu službeno objavljeni jer će o njima u četvrtak odlučivati vlada, vodeći slovenski mediji poput "Dela" i Slovenske televizije navode da ih je pet.

Prvi zahtjev je da se pitanje kopnene i morske granice te "kontakt slovenskih teritorijalnih voda s otvorenim morem" rješavaju zajedno, drugo da arbitražni tribunal o granici presuđuje po "načelu pravičnosti" (ex aequo et bono). Treći uvjet je, kako se navodi, da do deblokade hrvatskih pristupnih pregovora može doći tek nakon ratifikacije sporazuma o arbitraži, a četvrti izmjena o načinu sastavljanja petočlanog arbitražnog suda: predsjednika arbitraže imenovala bi Europska komisija, a on bi nakon toga imenovao još dva člana, čime bi se isključila uloga Međunarodnog suda pravde (ICJ) sadržana u prijedlogu koji je Hrvatskoj i Sloveniji dao Rehn.

Kao petu dopunu, navode mediji, Slovenija će zahtijevati da se u arbitražnom sporazumu navede mogućnost povratka na bilateralne pregovore Slovenije i Hrvatske, uz mogućnost političkog posredovanja ili nekog drugog načina za mirno rješavanje spora.

"Delo" u komentaru od srijede navodi da Rehnov prijedlog zapravo i nije "tako katastrofalan" za Sloveniju kakvim se ponekad prikazuje u javnosti, te da bi ga ona mogla prihvatiti ako Rehn prihvati njene amandmane čiji je smisao u osiguranju kontakta s otvorenim morem, čime bi Slovenija osigurala status "pomorske države".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi