NEKULTURNA KOMUNIKACIJA

Pahor poziva Janšu na pristojnost, od premijera se redom ograđuju i koalicijski partneri

15.10.2021 u 18:21

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Borut Pahor pozvao je u petak najviše političare u državi na dostojan način javne komunikacije, nakon skandala europskih dimenzija koji je svojim porukama na Twitteru izazvao premijer Janez Janša, od kojega su se distancirali i njegovi suradnici u vladi

"Brine me što nastaje dojam da se u javnosti čuje samo ako joj se obratiš izjavama koje su nekulturne ili netolerantne", naveo je u poruci slovenski predsjednik, aludirajući na poruke predsjednika vlade kojega nije imenom spomenuo.

U nizu poruka na društvenoj mreži Janša je vrijeđao neke članove Europskog parlamenta kao "lutke" američkog milijardera i filantropa Georgea Sorosa, a na kritike nizozemskog premijera Marka Ruttea odgovorio je da Slovenija "nije kolonija".

Na upozorenja predsjednika Europskog parlamenta, socijaldemokrata Davida Sassolija, uzvratio je da su njegovi "drugovi" u slovenskoj oporbenoj ljevici, odnosno "bivšem režimu".

"Uvjeren sam da se svako mišljenje može izraziti i na uljudan, tolerantan način i uz dužno poštovanje", kazao je Pahor kojega slovenska oporbena scena i sama zna kritizirati kao "marionetu" Janeza Janše, zbog njegovih ocjena u kojima nastoji smiriti jake političke podjele koje su dovele do uzavrele retorike.

Tanja Fajon, čelnica Socijalnih demokrata (SD), koju Janša zna optuživati za ekstremizam i "kulturni marksizam", rekla je da se zbog zadnjih Janšinih tvitova osjeća osramoćenom, te se ispričala svojim kolegama u Europskom parlamentu.

"Nadam se da će oni razumjeti da je Slovenija nešto drugo, mnogo više od Janeza Janše", komentirala je diplomatski skandal na Twitteru, dok je njen kolega iz iste stranke, europarlamentarac Milan Brglez, napisao da će "sramotu koju nam nanosi Janša biti teško popraviti".

Od Janšinog komuniciranja na Twitteru ogradili su se oprezno u petak i njegovi koalicijski partneri u vladi.

"Tvit premijera Janše o zastupnicima Europskog parlamenta bio je neprimjeren i nepotreban, nadam se i očekujem da će se za to ispričati", naveo je Tonin, predsjednik koalicijskih kršćanskih demokrata iz stranke Nova Slovenija, ministar obrane, te potpredsjednik vlade.

"Ako želimo očuvati Europsku uniju, to se mora zasnivati na međusobnom poštovanju i kulturi dijaloga. Šteta bi bilo na ovaj način prokockati ugled Slovenije", naveo je u izjavi Tonin.

Na sve je reagirao i Zdravko Počivalšek, ministar gospodarstva, potpredsjednik vlade koji vodi koalicijsku Stranku modernog centra (SMC).

"Političar mora biti svjestan kako će njegove izjave odjekivati u javnosti, bez obzira jesu li dane pred mikrofonima i kamerama ili preko društvenih mreža. Ja određene izjave jednostavno ne razumijem, ne vidim zašto su bile potrebne, ne podržavam ih i čine mi se štetnima za ugled naše države", kazao je Počivalšek.

Delegacija odbora Europskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove koju je vodila europarlamentarka Sophie in 't Veld završila je u petak trodnevnu misiju u Sloveniji tijekom koje je razgovarala s različitim akterima i nevladinim organizacijama kako bi se informirala o stanju poštivanja vladavine prava i o kritikama da vlada vrši pritisak na novinare, pravosuđe i druge nezavisne ustanove i tijela.

In 't Veld je na konferenciji za novinare kazala da će se monitoring Slovenije nastaviti, ali da generalno u Sloveniji institucije dobro rade, premda postoje i zabrinjavajuće stvari, poput uskraćivanja sredstava medijima ili kadrovskih pritisaka na državno odvjetništvo.

No, kao najveći je problem istakla zapaljujući ton javne rasprave u kojoj na pogrešan način sudjeluju i predstavnici vlade, što izaziva velike društvene polarizacije, smanjuje povjerenje u javne institucije i njihovu suradnju.

Takvo ozračje, u kojemu je mnogo nepovjerenja, neprijateljstva i zastrašivanja, po njenim je riječima neprimjereno, nije bezopasno i izaziva štetu.

"Vidjeli smo da u nekim državama to može dovesti do erozije povjerenja u demokratske institucije, pa čak i napad na iste", navela je nizozemska liberalna eurozastupnica.

Nije htjela komentirati Janšin tvit u kojemu je i nju uvrstio među "Sorosove lutke" u Europskom parlamentu niti kako će izgledati njen izvještaj o stanju poštivanja pravne države, ljudskih prava i novinarskih sloboda u Sloveniji.

No dodala je kako taj odbor nije "tribunal" čiji su cilj neke sankcije nego vodi stalan monitoring u zemljama članicama u kojima postoje problemi.