HRVATSKI SABOR DOKAZUJE

Pahor: Arbitraža je uspjeh Slovenije

20.11.2009 u 22:19

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor u petak je kao sasvim pogrešne ocijenio tvrdnje oporbenih slovenskih stranaka da je arbitražni Sporazum s Hrvatskom za Sloveniju neuspjeh i da to dokazuje činjenica da ga je Hrvatski sabor već ratificirao

'Slovenija može biti zadovoljna arbitražnim Sporazumom, on je naš pregovarački uspjeh, a Hrvatska je na njega pristala samo zato što je zauzvrat dobila deblokadu pregovora s Europskom unijom', rekao je Pahor novinarima, reagirajući na tvrdnje Slovenske nacionalne stranke (SNS) i Slovenske demokratske stranke koje se protive arbitražnom Sporazumu te tvrde da je upravo to što je Sabor u petak ratificirao Sporazum dokaz da se radi o 'fijasku' slovenske politike jer arbitraža Sloveniji neće dati kontakt s otvorenim morem.

'Ako netko razmišlja da jehrvatska ratifikacija dokaz togada je Sporazum loš za Sloveniju, onda on nema potrebnog samopouzdanja, negorazmišlja kao da je Hrvat', rekao je Pahor, dodavši da je on zadovoljan Sporazumom.

'Ovako dobrog sporazuma o rješavanju graničnog pitanja nismo imali zadnjih 20 godina. Hrvatska se morala vratiti za pregovarački stol i pristati na drugi prijedlog povjerenika Ollija Rehna, a mi smo onda deblokirali pregovore Hrvatske s EU-om', rekao je Pahor.

Dodao je da oporba nezadovoljna takvim sporazumom mora prije referenduma o arbitražnom Sporazumu reći što sama kao alternativu nudi i kako bi to rješenje izgledalo, a da bi ga i Hrvatska prihvatila, ako već žele da se Slovenija povuče.

Pahor je rekao da je spreman kompromisom dogovoriti se s oporbom o referendumu i ratifikaciji, ali da pritom oporbeni prvaci moraju zaboraviti na pitanje prestiža i voditi računa o nacionalnom interesu.