hladnije vrijeme

Padaju temperature u Francuskoj; požari konačno dolaze pod kontrolu

20.07.2022 u 13:52

Bionic
Reading

Vatrogasci koji se bore s dva požara na jugozapadu Francuske rekli su u srijedu da ih uspijevaju staviti pod kontrolu zahvaljujući poboljšanju vremenskih uvjeta, ali da oni još nisu u potpunosti zaustavljeni

"Naša je procjena generalno pozitivna. Situacija se tijekom noći poboljšala", rekao je glasnogovornik lokalne vatrogasne službe Arnaud Mendousse, dodajući da je u utorak navečer vatrom bilo zahvaćeno još samo 300 hektara.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron trebao bi tijekom dana posjetiti regiju Gironde gdje je ukupno 20.600 hektara šume izgorjelo od prošlog tjedna, a 37.000 ljudi moralo je biti evakuirano.

Temperature su pale s oko 40 stupnjeva u utorak na oko 25 u srijedu.

"Hladnije vrijeme" je pomoglo, rekla je lokalna dužnosnica Fabienne Buccio, iako to područje ne očekuje značajnije padaline koje bi pomogle u potpunom gašenju vatre.

Šume crnogorice uz obalu Atlantika bile su izrazito suhe nakon mjeseci suše koja je pogodila cijelu zemlju.

Najveći požar buknuo je u području južno od Bordeauxa u blizini sela Landiras, gdje je policija sumnjala da je podmetnut. No osumnjičeni 39-ogodišnji muškarac koji je uhićen u ponedjeljak nakon istrage je pušten jer je zaključeno da ga "prikupljeni dokazi i izjave oslobađaju".

Drugi požar buknuo je u popularnom turističkom području blizu zaljeva Arcachon nakon što se zapalio kombi.