PREMIJERKA PROTIV MARIĆA

Pada li Šuker zbog Rohatinskog?

Ivan Šuker i Jadranka Kosor

Ivan Šuker i Jadranka Kosor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Siniša Sunara

Premijerka Jadranka Kosor iz Moskve je izjavila da između nje i guvernera HNB-a nisu frcale iskre, već je u pitanju bio prijateljski razgovor, osvrćući se na ekskluzivnu informaciju tportalova blogera Zorana Šprajca koji napisao da je Željko Rohatinski nudio ostavku na sastanku održanom prošlog petka u zgradi Vlade

Povod je, navodno, napad na HNB koji je proteklog tjedna došao iz saborskih klupa, a koji je predvodio HDZ-ov zastupnik Goran Marić.

Kosor je, kaže, rekla Rohatinskom da je tu bila riječ o 'pojedinačnom istupu u kojem je zastupnik Marić iznio svoja razmišljanja vezano uz HNB'. 'To nije mišljenje Vlade ni stajalište Kluba (zastupnika HDZ-a) i to smo razjasnili', rekla je premijerka odgovarajući na ekskluzivu tportalova blogera Zorana Šprajca

'Suradnja Vlade i HNB-a, kao neovisne ustanove, u onom dijelu u kojem mi možemo i moramo surađivati, odlična je, a guverner Rohatinski uživa naše i moje osobno veliko poštovanje', rekla je Kosor. Na primjedbu novinara da se, po tome, onda nisu ni svađali, Kosor je odgovorila: 'Apsolutno. Pogledajte guvernera Rohatinskog i mene - mi smo osobe koje se i ne znaju svađati.'

Tijekom dana razvila se živa rasprava vezana uz ostavku guvernera Rohatinskog

Ante Babić, ekonomist i nekadašnji savjetnik bivšeg premijera Ive Sanadera, komentirajući najnoviji sukob između Vlade i Hrvatske narodne banke, rekao je da je Goran Marić samo glasnogovornik onog dijela Vlade na čijem je čelu ministar financija Ivan Šuker. 'On govori kroz Marićeva usta', kaže Babić.

On smatra da je u pitanju osobni animozitet Šukera prema guverneru. O kolegi Mariću, koji nosi, kao i on, titulu doktora znanosti iz ekonomije, Babić, blago rečeno, nema najbolje mišljenje.

'Pozivam one koji rade na slučaju Indeks da istraže kako je Marić došao do titule doktora znanosti. Mene je sram reći da imam iste diplome kao taj čovjek koji pokazuje elementarno nepoznavanje monetarne politike', kaže Babić za tportal.

Na njegove napade Marić je odgovorio da ne želi trošiti riječi na čovjeka koji bi gospodarske probleme u Hrvatskoj riješio uskraćivanjem prava glasa starijima od 70 godina.

'Iza takvih prljavih i niskih osobnih napada vidim produljenu ruku interesnih skupina', naglasio je Marić za tportal uz napomenu da ljudi koji nemaju argumenata posežu za vrijeđanjem, a to se posebno očituje 'kod mladih i ambicioznih osoba kakav je Babić'.

Inače, Marić je danas mnogo zakopčaniji u kritikama Rohatinskog nego nekidan u Saboru. Rekao je da ga ne zanimaju pojedinci, nego ekonomske pojave. Jutarnji.hr piše da je razlog Marićeve suzdržanosti premijerka Kosor koja je u ovom sukobu u potpunosti stala na stranu guvernera Rohatinskog. Mariću su zabranjeni javno istupi protiv HNB-a, a u protivnom će biti smijenjen.

Jutarnji navodi da je to samo uvertira u smjenu ministra financija Ivana Šukera, čiji je Marić čovjek. Kandidati su za njegova nasljednika, prema šuškanju u kuloarima, Martina Dalić, bivša zamjenicu ministra financija i šefica državnog ureda za strategiju, Božo Prka, bivši ministar financija i dugogodišnji predsjednik uprave Privredne banke Zagreb, te Zdravko Marić, sadašnji državni tajnik u Ministarstvu financija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi