LOPOVI POKRALI CIJEVI

Pacijenti usred operacija ostali bez kisika

08.06.2011 u 14:15

Bionic
Reading

Bizarna krađa bakrenih cijevi koje iz rezervoara dovode kisik umalo je stajala života najteže pacijente bolnice u Novom Pazaru, kao i nekoliko onih koji su u trenutku krađe bili na operacijskom stolu

U ponedjeljak navečer u bolnici u Novom Pazaru odigravala se prava drama. Kako javlja Press, lopovi su iz podruma bolničke zgrade ukrali 20 metara bakrenih cijevi te su tako presjekli dovod kisika iz rezervoara prema teškim pacijentima. Najugroženiji su bili životi petero najtežih pacijenata na plućnom odjelu koji su bili stalno priključeni na centralni sustav za opskrbu kisikom.

U trenutku krađe, u bolničkim je salama u tijeku bilo i nekoliko operacije, pa su i ti pacijenti ostali bez prijeko potrebnog dovoda kisika. Budući da je ubrzo nakon presijecanja cijevi iz rezervoara u kojemu je bilo oko 5.000 litara kisika iscurio sav kisik, ugroženi su bili i brojni pacijenti na ostalim odjelima Zdravstvenog centra u Novom Pazaru.

'Bilo je dramatično! U salama smo imali nekoliko operacija, ali smo se svi mobilizirali te smo uspjeli osigurati kisik za najneophodnije potrebe u tom prvom trenutku', rekao je za Press primarijus dr. Avdo Ćeranić, direktor Zdravstvenog centra u Novom Pazaru, dodajući da je situacija bila krajnje ozbiljna.

Nasreću, liječnici i tehničko osoblje su reagirali brzo te su pacijenti dobili kisik iz boca koje je bolnica imala u rezervi, no kako su zalihe tog kisika brzo potrošene, boce su se morale slati na punjenje u Kraljevo.

Nakon što su ukradeni bakar prodali nekoj otkupnoj stanici, lopovi su zasigurno dobili tek sitan novac, no njihov su čin mogli skupo platiti pacijenti koje su ostavili bez kisika.