DIO ISPITA PONIŠTEN

Ovo su rezultati državne mature: Nikad više 'nula' i jedinica iz hrvatskog!

10.07.2024 u 14:06

Bionic
Reading

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje (NCVVO) Vinko Filipović objavio je na tiskovnoj konferenciji rezultate državne mature

Ukupno 29.188 maturanata od 4. do 27. lipnja pristupilo je ispitima državne mature. U usporedbi s prošlom godinom, to je 271 maturant više, rekao je Filipović, temeljem čega je konstatirao da je prvi put od 2015. godine zabilježen blag porast izlaznosti.

Objava službenih rezultata mature ne uključuje i podatke o poretku maturanata na listama željenih fakulteta jer to nije u nadležnosti NCVVO-a, ogradio se šef centra.

Najviše zabrinjava podatak da je, od ukupno 27.045 ovogodišnjih pristupnika koji su pisali hrvatski, njih 17,6 posto, odnosno 4769 učenika na esejskom dijelu ispita ostvarilo nula bodova. To je u odnosu na prošlogodišnju generaciju, koja je također imala definiran prag esejskog dijela kao uvjet prolaska predmeta, rast od gotovo deset posto u kategoriji 'nula'. Prošle godine nulu na esejskom dijelu ispita dobila su 1963 maturanta. Jedinicu na ispitu iz hrvatskog ove godine dobilo je čak 22,4 posto učenika.

  • +6
Vinko Filipović predstavlja privremene rezultate državne mature Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Istaknuo je da su četiri ispita, po dva iz hrvatskog i dva iz matematike, poništena zbog 'vulgarnog sadržaja' (upisivanje prijetnji, vulgarnih znakova, simbola, izraza i sadržaja u ispitu).

Ukupno je poništeno 47 ispita, od čega njih 12 zbog posjedovanja ili korištenja nedopuštenih pomagala.

Ove godine, za razliku od prethodnih, nije bilo pogrešaka u zadacima.

'Na 1708 zadataka na provedenim ispitima nije bilo nijedne utemeljene pogreške. Nismo dobili nikakve primjedbe koje su, nažalost, proteklih godina zasjenile puno dobrog što je učinjeno na državnoj maturi. Ove godine je to drugačije zahvaljujući Stručnoj radnoj skupini, recenzentima i predmetnim koordinatorima', kazao je ravnatelj NCVVO-a.

Skupina koju čini 131 član napravila je ukupno 6505 zadataka, odnosno 7100 ispitne čestice. Za prvi rok mature izrađeno je 1708 zadataka, odnosno 1864 ispitne inačice. Ispite s prilagodbom pisalo je 1359 pristupnika, a ukupno 4980 ispita pripremljeno je, prevedeno i ocijenjeno za prilagodbu ispitne tehnologije. Ukupno 301 ispit preveden je na ispite nacionalnih manjina - srpski, talijanski i mađarski - a četiri su bila na Brailleovu pismu.

U prosjeku su pristupnici odabrali ispite iz četiri predmeta.

Ukupno 928 pristupnika državne mature u 2024., a koji dolaze iz gimnazije, imalo je rezultat ispod praga prolaznosti. Iz strukovnih škola ta je brojka puno veća - 7330, odnosno 48,5 posto.