ZORRO OSVETNIK I TRBUHOZBORAC

Ovo su napisi koji su Čačića stajali HNS-a

16.01.2014 u 16:53

  • +15

Članci o Radimiru Čačiću

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bionic
Reading

Iako Radimir Čačić tijekom odsluženja zatvorske kazne nije dao nijednu službenu izjavu, izjava u offu njegovih trbuhozboraca koji su svako malo puštali probne balone u javnost, bilo je napretek. To je do te mjere dojadilo Vesni Pusić, da je i pod cijenu neizvjesne sudbine HNS-a Čačića, skupa s balonima i svim ostalim, odlučila izbaciti iz stranke. Naši sugovornici kažu kako se HNS-u može dogoditi da na sljedećim izborima ne prijeđe izborni prag te su suglasni u jednome: Čačić će, kada izađe na slobodu, stvoriti u sjeverozapadnoj Hrvatskoj regionalnu stranku

'Čačićev plan povratka', 'Čačić gradi mrežu suradnika', 'Vraća se kao ZoRro osvetnik'… samo su neki od naslova u tiskovinama posljednjih mjeseci koje su se HNS-ovci potrudili sakupiti, isprintati i podijeliti novinarima na današnjoj press konferenciji kako bi potvrdili svoju tezu da se Čačić nije politički zamrznuo tijekom boravka u zatvoru. No u svim tim člancima teško je naći Čačićevu izjavu. Uglavnom govore izvori bliski nekadašnjem šefu stranke. Upravo jedan takav izvor za tportal.hr kaže kako se Čačić ne bavi politikom i pita nas 'pa gdje ste mogli vidjeti njegove izjave?'.

Što se tiče 'tajnih' sastanaka s međimurskim HNS-ovcima, izvor kaže kako je slučajna koincidencija da Čačić među svojim prijateljima ima članove stranke i dužnosnike. Pa kada se privatno tijekom njegovih slobodnih vikenda druže na ladanjskim imanjima, to nije puč, nego privatno druženje. Tako su ga HNS-ovci zdušno branili kada je u nesretnoj prometnoj nesreći zapečatio sudbinu dvoje Mađara, kada je davao neprimjerene izjave u tom kontekstu, kada je njegova tvrtka, pardon, tvrtka njegove supruge zaposlenicima dugovala plaće, kada je kao prvi potpredsjednik vlade ratovao s javnošću i davao bahate izjave... Ali verbalni, neslužbeni ćorci ispaljeni iz zatvora ipak su previše.


PR stručnjak Krešimir Macan potez Vesne Pusić nazvao je paničnim i kontraproduktivnim: 'Očito je u HNS-u nepotrebna, ali velika nervoza. Radilo se o njegovim probnim balonima i pokazali su ovime da ga se boje. Sada je on puno jači nego što je bio.' Dodaje kako su probni baloni uobičajena taktika koju Čačić očito nije ni želio zaustaviti.

U njegove daljnje političke ambicije uopće ne sumnja. 'Svi znamo da on ima ideje i energije. Zato ga se i boje. Njima bi se mogao dogoditi buldožer kada izađe van. Pitamo, se što je sad s HNS-om', kaže Macan koji predviđa kako ta stranke bez Čačića i najjačih međimurskih ogranaka nema šanse prijeći izborni prag na sljedećim parlamentarnim izborima. Podsjeća da je Dragutin Lesar izašao iz HNS-a i stvorio jaku stranku jer je imao energije. Macan ne isključuje mogućnost da Čačić i ponovno preuzme HNS. 'Tu može biti iznenađenja', zaključuje.

Politički analitičar Tihomir Cipek pak predviđa kako će Čačić napraviti inačicu IDS-a samo za sjeverozapadnu Hrvatsku. 'Mislim da će ipak Čačićevo ponašanje pokazati da ima duboku unutarnju strast za politikom i da neće odustati. Osnovat će sjeverozapadni savez ili slično. Ja vjerujem da će to biti regionalna stranka', smatra Cipek. Ako to uspije, kaže da će HNS-ovci imati velikih poteškoća. No misli da su oni s tim i računali. Smatra kako njihova politička budućnost nije toliko ugrožena, jer računaju da će u velikoj koaliciji biti mjesta i za njih.

Iz ovoga se, kaže, može zaključiti kako stranke 'pokazuju neuobičajenu praksu u kojoj izostaje uređena procedura, isključuje se mogućnost žalbe i slično. Isključivanjem Čačića dio članstva će, kaže Cipek, sigurno biti nezadovoljno te će ih biti strah javno iznositi svoje mišljenje.

Pusić o izbacivanju Čačića iz HNS-a