neće svi u bruxelles

Ovo su izabrani hrvatski eurozastupnici, pogledajte tko je osvojio najviše glasova

09.06.2024 u 23:39

Bionic
Reading

Objavljeni su prvi podaci Državnog izbornog povjerenstva, a prema rezultatima je vidljivo tko su izabrani eurozastupnici. Sama činjenica da su izabrani ne znači da će svi oni ići u Europski parlament, jer možda će neki od njih ostati na sadašnjim dužnostima ili otići na neke druge

HDZ je osvojio šest mandata, a najviše glasova dobio je nositelj liste i predsjednik stranke Andrej Plenković, 101.721. Davor Ivo Stier osvojio je 25.334, Dubravka Šuica 8856, Nikolina Brnjac 7726, Željana Zovko 6704 i Karlo Ressler 6264 glasa. S obzirom na to da su iz stranke već prije najavili da će Plenković ostati na čelu Vlade, umjesto njega bi u Europski parlament trebala otići Sunčana Glavak, a ona je osvojila 4836 glasova. Ode li netko od gore navedenih na neku dužnost u Europsku komisiju, kao što je Šuica bila povjerenicom za demografiju u proteklom mandatu, tada bi s liste HDZ-a u Bruxelles otišao i Tomislav Sokol, koji je dobio 2448 glasova.

  • +4
Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

SDP je dobio četiri mandata, a najviše je glasova osvojila nositeljica liste Biljana Borzan, 83.551. Zadnji na listi bio je Tonino Picula, no osvajanjem više od 15 posto preferencijalnih glasova preskočio je ostale kandidate te je on drugoplasirani s 30.054 glasa. U Europski parlament izabrani su još Predrag Fred Matić sa 17.212 glasova i Romana Jerković Kraljić s njih 1003.

  • +4
Stožer SDP-a nakon objave prvih rezultata Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Stephen Nikola Bartulica, iako je bio drugoplasirani na listi Domovinskog pokreta, koja je dobila jedan mandat, osvajanjem gotovo 54 posto preferencijalnih glasova izborio je pravo na odlazak u Bruxelles, a dobio ih je 35.239. Na listi Možemo najviše je glasova osvojila Ivana Kekin, a premda je bila zadnja na listi, dobila je više od 25 posto preferencijalnih glasova, odnosno njih 11.295, te je tako postala izabrana eurozastupnica. No ona je u prvoj izjavi večeras rekla da će u Bruxelles otići Gordan Bosanac.

  • +4
Stožer Možemo! nakon objave rezultata izbornih anketa Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL
Liste koje su prošle u Europski parlament Izvor: Screenshot / Autor: Državno izborno povjerenstvo