putnici za bruxelles

Ovo su četiri nova hrvatska europarlamentarca: Evo tko ulazi umjesto Plenkovića

10.06.2024 u 07:05

Bionic
Reading

Na izborima za Europski parlament u nedjelju izabrano je dvanaest kandidata, među kojima je četvero novih europarlamentaraca - Davor Ivo Stier (HDZ), Nikolina Brnjac (HDZ), Stephen Nikola Bartulica (DP) i Gordan Bosanac (Možemo!)

S HDZ-ove liste izabrano je šestero zastupnika - Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac i Željana Zovka. Od ranije je poznato da Plenković, ujedno i hrvatski premijer, neće ići u EU parlament, pa bi umjesto njega u u europarlamentarne zastupničke klupe mogla ući sedma s HDZ-ove liste Sunčana Glavak koja je i bila u dosadašnjem sazivu EU parlamenta.

S drugog mjesta HDZ-ove liste ulazi Dubravka Šuica, koja je do sada bila članica Europske komisije, a s trećeg mjesta povratnik u Europski parlament Davor Ivo Stier, koji je u EP bio izabran 2013. i 2014., te peta Nikolina Brnjac.

U Bruxelles idu i dosadašnji HDZ-ovi europarlamentarci Karlo Ressler te Željana Zovko.

Lista SDP-a i partnera osvojila je četiri mandata, a u Bruxelles s nje idu dosadašnji europarlamentarci - Biljana Borzan, zatim Predrag Fred Matić te Romana Jerković Kraljić. Posljednji na listi Tonino Picula ulazi u EU parlament na temelju osvojenih preferencijskih glasova.

S liste DP-a u EU parlament po prvi put ide Stephen Nikola Bartulica koji je dobio najviše glasova na listi Domovinskog pokreta.

S liste stranke Možemo! u EU parlament ide prvi na listi Gordan Bosanac kojemu će to također biti prvi mandat u Bruxellesu.

Za 12 mjesta u EU parlamentu natjecalo se 300 kandidata na 25 lista.

sve osim nogometa

Učitavanje...