REAKCIJE OPORBE

'Ovo nije masterplan bolnica, ovo je nahoče Plana 21'

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 18.03.2014 16:31
  • Objavljeno 18.03.2014 u 16:31
Dragutin Lesar

Dragutin Lesar

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je ministar zdravlja Rajko Ostojić predstavio Masterplan bolnica, kojim se predviđa funkcionalno spajanje bolnica kako bi se stvorila nova mreža bolnica i omogućilo racionalnije upravljanje bolničkim troškovima, uslijedile su i prve reakcije oporbe. Očekivano, Ostojićev plan dočekali su na nož

Mastreplan je mrtvo slovo na papiru, prva je reakcija bivšeg HDZ-ova ministra zdravstva Darka Milinovića.

Ovakvim masterplanom šalju se katastrofalne poruke građanima, uvjeren je Milinović. 'Šalje se poruka građanima koji ne žive u Zagrebu da su građani drugog reda, da su Dalmatinci, Primorci, Istrijani, Zagorci, Slavonci, Baranjci, Gorani građani drugog reda. Ministar je rekao da u svakoj županiji biti jedna bolnica, OK, ali Grad Zagreb ima status županije; tu nema jedna bolnica, nego njih 12. Upozoravao sam da ministar neće imati hrabrosti pipnuti u gorući problem dugova u zdravstvenom sustavu, a to je Grad Zagreb. Sva čast građanima Grada Zagreba, ali ministar na ovaj način šalje poruku 'vi ostali koji ne živite u Zagrebu ste građani drugog reda', kazao je Milinović.

Druga poruka pokazuje da Ostojić ne poznaje uopće zdravstveni sustav, kaže Milinović. 'Ukidanjem kreveta neće se dobiti apsolutno ništa. Da pojasnim, prije pet, šest godina se nije plaćalo zdravstvo po punom ili praznom krevetu, nego po dijagnostičko-terapijskoj skupini. Da pojednostavim, operacija slijepog crijeva košta 3,5 tisuće kuna, bez obzira je li pacijent u bolnici jedan ili deset dana, dapače, ako je blaža operacija ili modernija, ostat jedan dan i to je dobitak za zdravstveni sustav', kazao je bivši ministar zdravstva.

Kao treće, Milinović je izdvojio činjenicu da 'uvez masterplana bolnica' košta 200 tisuća kuna. 'Ovdje su podaci koje su sačinili hrvatski stručnjaci i francuska konzultantska kuća je to samo uvezala u jedan masterplan i to je još jedna kriva poruka nepoštovanja stručnjaka za zdravstvo u Republici Hrvatskoj', zaključio je Milinović.


Zamjerke je imao i Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista. 'Ovo nije nikakav masterplan, ovo je nahoče Plana 21', kazao je Lesar.

Masterplan pokazuje da se smanjuje broj kreveta za akutne bolesti i povećavaju kreveti za kronične bolesti, palijativnu skrb i dnevne bolnice što je, prema Lesarovu mišljenju, dobro, ali nije nešto za što je trebalo 'plaćati milijune drugima da nas pouče'.

'Stalno se naglašava funkcionalna povezanosti bolnica razvrstanih po četiri regije, međutim nema nijedan bitni kriterij ili element da bi se moglo reći da ovo donosi nešto dobro, jer nema ničega unutra o kadrovima, specijalistima, o novim specijalizacijama koje bi išle na teret države. Nema ništa oko opreme, jer kad gledate strukturu opremljenosti bolnica u ove četiri regije, razlike su pa i više od 100 posto. I ono što je posebno bitno, ovaj masterplan ne počiva i nije argumentiran standardima koji su uvijek prisutni da se sve uvijek mjeri na 1.000 stanovnika', rekao je Lesar.

U masterplanu, ponavlja Lesar, nema pregleda po osnovnim kriterijima, pa stoga se ne može ni reći ima li boljih ili lošijih rješenja od ovih koji je predstavio ministar Ostojić.

'Smiješno je što ministar inzistira da je cilj iskorištenost bolničkih kapaciteta od 85 posto. Neke bolnice već sada imaju veće iskorištenosti, ali nauštrb svojih proračuna. Završna primjedba ministru – ovaj plan Vam ne vrijedi apsolutno ništa, jer niste precizirali model financiranja bolničkog sustava na temelju čega bi se moglo ocijeniti je li ovo popis želja ili ozbiljan posao', zaključio je Lesar.
321899, 321819, 321603, 320012

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!