KREĆU VELIKE RADNE AKCIJE

Ovo je Vladin plan za spas poplavljene Slavonije

11.06.2014 u 12:07

Bionic
Reading

Stanovnike poplavljenih sela u Posavini sada najviše zanima kada će se vratiti u svoje domove i kada će oni biti sanirani. Nositeljem tog posla Vlada danas imenuje Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, čija ministrica Anka Mrak-Taritaš najavljuje da će od ovoga dijela Slavonije napraviti veliko gradilište

Glavna organizacija za humanitarni posao je Hrvatski crveni križ, čiji volonteri svakodnevno ljudima pomažu u životnim potrepštinama, a od ovih dana i u kućanskim aparatima, namještaju i stvarima neophodnima za uspostavljanje života u poplavljenim kućama.

Prema podacima Ministarstva graditeljstva, koje je jučer objavila ministrica Mrak-Taritaš, u Posavini je poplavljeno 2689 kuća te 7402 pomoćne i gospodarske zgrade. Ministarstvo poljoprivrede ranije je objavilo da se u tim poplavljenim, inače poljoprivredom bogatim selima nalazilo oko 200 farmi stoke. Životinje su u velikom broju stradale jer je voda u neka sela, prvenstveno Rajevo Selo i Gunju, stigla valom u roku od sat-dva.

Proteklih dana inspektori graditeljstva obišli su ta sela i svakodnevno utvrdili po desetak kuća koje će se morati rušiti zbog opasnosti za njihovo korištenje za život. Kuće su podijeljene u tri kategorije – potpuno oštećene kuće, koje će se rušiti i graditi nove, one koje se daju obnoviti i one koje će se popraviti manjim građevinskim zahvatima. Ti objekti, kao i oni koji se saniraju, obnovit će se sredstvima državnog proračuna, što je Vlada odlučila na sjednici u Županji. Ljudima koji će sami sanirati manja oštećenja Ministarstvo graditeljstva isplatit će određenu naknadu.

Svaka kuća imat će poseban troškovnik koji će napraviti komora inženjera graditeljstva, a iz nje je jučer već upućeno 18 inženjera na teren.

HCK trenutno radi na isušivanju kuća, a raspolaže sa 130 vlastitih aparata za isušivanje prostora i 138 aparata posuđenih od njemačkog Crvenog križa. Vrijeme isušivanja uvelike ovisi o vrsti gradnje, vremenskim uvjetima, odnosno o temperaturi i vlažnosti zraka, pa je trajanje svakog isušivanja različito, objasnila nam je Vlasta Vidović Šaša, glasnogovornica HCK.

Koriste se aparati za isušivanje prostora i ventilatori koji ubrzavaju isušivanje. Za saniranje šteta od poplava nabavit će se: tekućina za dezinfekciju prostora, boja za unutarnje zidove, valjci za bojanje zidova, četke, rukavice za domaćinstvo, radne rukavice, lopate, grablje, krampovi, jednodijelna vrtna kolica i ručne pile za drvo.

Zbog toga je HCK uputio putem medija poziv za iskazivanje interesa za opremanje kuća na poplavljenim područjima pod posebnim uvjetima.

'Pozvani su svi proizvođači namještaja, spavaćih soba, stolarije, podnih obloga, madraca, jastuka, posteljine, kuhinjskog namještaja, kuhinjskih aparata i školskog pribora da nam se što prije jave i ponude svoj proizvodni asortiman za opremanje domaćinstava koja su bila zahvaćena poplavama. Pojedini proizvođači već nam dostavljaju ponude svog asortimana', rekla je Vidović, istaknuvši da će HCK o tome objavljivati tjedne financijske izvještaje na mrežnim stranicama.

Centri za socijalnu skrb HCK-u trebaju dostaviti popise o socijalnoj ugroženosti ljudi kako bi pomoć dobili oni kojima je zaista potrebna.

O svemu tome - obnovi, radovima, nadležnostima i tijeku obnove - najavila je Mrak-Taritaš, država će donijeti posebni zakon jer postojeći propisi nedovoljno iscrpno reguliraju slučajeve katastrofe kakva je pogodila Posavinu.