KAKO DALJE?

Ovo je šest mogućih scenarija raspleta velike političke drame

28.04.2017 u 11:14

Bionic
Reading

Smjena trojice Mostovih ministara na sjednici Vlade u četvrtak uvela je Hrvatsku u novu političku krizu. HDZ-ov premijer Andrej Plenković smijenio je ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića, ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića i ministra pravosuđa Antu Šprlju zato što nisu podržali ministra financija Zdravka Marića, čiju smjenu traži oporbeni SDP. Kakvi su mogući scenariji?

Premijer je nakon faktičkog izbacivanja Mosta iz Vlade poručio da će HDZ osigurati parlamentarnu većinu i nastaviti upravljati zemljom, a ako se to u nekom slučaju izjalovi, spremni su i na prijevremene parlamentarne izbore. No to nisu jedini mogući scenariji. Unatoč hladnokrvnu držanju i samouvjerenu nastupu, Plenković daljnji razvoj događanja nema u potpunosti pod svojom kontrolom.

Šest je mogućih raspleta situacije.

Prvi, najvjerojatniji scenarij budućeg razvoja događanja taj je da HDZ osigura novu političku većinu s predstavnicima nacionalnih manjina i zastupnicima niza manjih stranaka u parlamentu te nezavisnih zastupnika. Riječ je o najrealnijoj mogućnost zato što u ovom trenutku nikome, osim HDZ-u, ne odgovaraju izbori. Također je riječ o scenariju koji priželjkuje aktualni premijer Plenković.

Drugi scenarij je manjinska vlada. Taj scenarij se nadovezuje na prvi te na nevoljkost i nespremnost oporbe za izbore u ovom trenutku. Dakle HDZ bi samostalno nastavio vladati, ali bi za svaku odluku u parlamentu morao sklapati različite političke saveze. Manjinska vlada može funkcionirati i po principu da se pronađe stalnog partnera koji bi podržavao vlast. No ta opcija je malo manje vjerojatna u hrvatskim političkim prilikama. Takva vlada bila bi kratkog vijeka i poslužila bi vjerojatno tome da Plenković i aktualna ekipa stabiliziraju situaciju oko Agrokora te bi se onda izašlo na izbore.

Treća mogućnost je da Most prihvati smjenu svojih ministara, pospe se pepelom, prihvati kritiku kojoj je bio izložen te nastavi koaliciju s HDZ-om. Iz Mosta su začuđujuće ostavili odškrinuta vrata mogućnosti pomirbe s HDZ-om nakon javnog poniženja njihovih ministara, ali bi za takvo nešto ipak trebalo mnogo političke alkemije.

Četvrta mogućnost još je nevjerojatnija i predviđa sklapanje nove saborske većine koja bi zbacila HDZ s vlasti. Takvu raznorodnu koaliciju SDP-a, HNS-a, HSS-a, IDS-a, Mosta i ostalih teško bi bilo sklopiti, a još teže voditi.

No u politici je sve moguće, posebno jer nas to dovodi do petog scenarija, a to su prijevremeni izbori. Treći izbori u 18 mjeseci trenutno ne odgovaraju nikome, osim HDZ-u koji uvjerljivo vodi u anketama i mogao bi ostvariti uvjerljivu pobjedu te se riješiti balasta koalicijskog vladanja zemljom.

Postoji i šesta mogućnost, a to je vlada nacionalnog jedinstva, koju je spominjao predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak. Takvu vladu Hrvatska je imala kratko vrijeme na početku Domovinskog rata. No zaista je teško u mirnodopsko vrijeme očekivati vladu u kojoj bi sjedili ministri iz redova HDZ-a, Mosta, SDP-a, HSS-a i HNS-a.