UKRAJINA ZATRAŽILA POMOĆ NATO-A

'Ovo je najopasnija situacija u Europi od invazije na Čehoslovačku'

02.03.2014 u 10:08

  • +13

Raste napetost na Krimu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Ukrajina je zatražila od NATO-a da razmotri sve moguće načine kako bi joj pomogao da zaštiti svoju teritorijalnu cjelovitost, rekao je u subotu ministar vanjskih poslova Sergej Deširitsja. Zapad je počeo jačati pritisak na Moskvu nakon što je predsjednik Vladimir Putin dobio odobrenje parlamenta za moguću rusku vojnu intervenciju u Ukrajini, gdje je proglašeno izvanredno stanje zbog akcija proruskih snaga na Krimu i istoku zemlje

Ukrajinski ministar je kazao kako je razgovarao s dužnosnicima iz Sjedinjenih Država i Europske unije i potom zatražio pomoć NATO-a nakon onoga što je ukrajinski premijer okvalificirao kao rusku agresiju.

NATO-u je upućen zahtjev da 'razmotri korištenje svih mogućnosti za zaštitu teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Ukrajine, ukrajinskog naroda i nuklearnih psotrojenja na ukrajinskom teritoriju', rekao je ministar.

Ruski predsjendik Vladimir Putin u subotu je zatražio i dobio odobrenje parlamenta da pošalje vojsku u Ukrajinu koja je upozorila da će bilo kakva ruska vojna intervencija značiti rat i stavila oružane snage u najvišu borbenu pripravnost.

Putinova otvorena potvrda prava da pošalje vojsku u zemlju od 46 milijuna stanovnika u predziđu središnje Europe nakon njezina okretanja Europskoj uniji predstavlja najjače sučeljavanje između Rusije i Zapada od vremena Hladnoga rata.

Vojnici bez oznaka na odorama, ali svakako ruski već su zaposjeli Krim, poluotok na Crnom moru gdje Rusija ima veliku vojnu nazočnost u vidu crnomorske flote.

Ruske snage učvrstile su svoj nadzor nad Krimom i nemiri su se u subotu proširili na druge dijelove Ukrajine. Proruski prosvjednici sukobili su se s pristašama novih ukrajinskih vlasti i podigli ruske zastave na vladinim zgradama u nekoliko gradova.

Dva ruska protupodmornička broda iz baltičke flote doplovila su u blizinu obale ukrajinske krimske regije kršeći time sporazum o moskovskom najmu pomorske baze na Krimu, rekli su ukrajinski vojni izvori prema ruskoj novinskoj agenciji Interfax. Dva broda su opažena u zaljevu Sevastopolja gdje ruska crnomorska flota ima svoju bazu.

'Ovo je vjerojatno najopasnija situacija u Europi od sovjetske invazije na Čehoslovačku 1968.', rekao je jedan zapadni dužnosnik uz uvjet anonimnosti. 'Realno gledajući, moramo pretpostaviti da je Krim u ruskim rukama. Izazov je sada odvratiti Rusiju od preuzimanja istoka Ukrajine gdje se govori ruski'.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen najavio je u subotu da će se veleposlanici zemalja članica Saveza sastati u nedjelju u Bruxellesu kako bi razmotrili stanje u Ukrajini.

318802,318784,318739,318762
Sjevernoatlantski savez odlučio je za nedjelju sazvati hitan sastanak 28 veleposlanika zemalja članica NATO-a,
prije sastanka povjerenstva NATO-Ukrajina predviđena za poslijepodne, izjavio je u subotu glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Uoči hitnog sastanka europskih ministara vanjskih poslova u Bruxellesu, šefa grčke diplomacije Evangelosa Venizelosa, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om, očekuju u nedjelju u Kijevu gdje će se susresti s novim ukrajinskim čelnicima. Njemu će se u Kijevu pridružiti i britanski kolega William Hague.

Već je u subotu SAD zatražio od Rusije da povuče snage raspoređene na Krimu
, na jugu Ukrajine, jer će u protivnom biti suočena s međunarodnom izolacijom i "dubokim" utjecajem na odnose s Washingtonom.

U 90-minutnom telefonskom razgovoru, američki predsjednik Barack Obama kazao je svojem kolegi Putinu da je prekršio međunarodni zakon rasporedivši ruske vojnike na Krimu i pozvao ga da 'smanji tenzije povlačenjem svojih snaga u baze na Krimu'.

Američki državni tajnik John Kerry
dodao je da ako se ništa ne promijeni, 'učinak na odnose SAD-a i Rusije te na međunarodni položaj Rusije bit će dubok'.

BARACK OBAMA OKUPIO SVOJU EKIPU ZA NACIONALNU SIGURNOST

Američki predsjednik Barack Obama je u subotu u Washingtonu okupio svoju ekipu za nacionalnu sigurnost kako bi razmotrili političke opcije rješenja krize u Ukrajini, rekao je jedan dužnosnik Bijele kuće.

Članovi ekipe nacionalne sigurnosti predsjednika, među kojima i general Martin Dempsey načelnik glavnog stožera američke vojske, došli su u Bijelu kuću početkom poslijepodneva nakon što je rusko Vijeće federacije odobrilo intervenciju ruske vojske u Ukrajini na traženje Vladimira Putina.

Američki ministar obrane Chuick Hagel je telefonski razgovarao s ruskim kolegom Sergejem Šojguom, rekao je jedan neimenovani dužnosnik, prenosi AFP. Hagel je zatim došao u Bijelu kuću na krizni sastanak ekipe nacionalne sigurnosti predsjednika Obame.

Predsjednik Obama nije nazočan sastanku, o čijem tijeku ga izvještava njegova savjetnica za pitanja nacionalne sigurnosti Susan Rice i drugi visoki dužnosnici, prema jednom izvoru iz Bijele kuće.

Ti dužnosnici su jamčili da nema nikakve promjene u pogledu američke vojne nazočnosti u regiji.