PUNJENJE BLAGAJNE

Ovo je grčki model oprosta poreznih dugova

18.02.2015 u 21:00

Bionic
Reading

Grčka vlada želi otpisati dio duga svojim poreznim obveznicima, koji su nagomilali milijarde neplaćenog poreza, u zamjenu za plaćanje dijela duga kako bi se napunila državna blagajna, priopćilo je u srijedu ministarstvo financija

Pomoćnica ministra za financije Nadia Valavani izložila je projekt vlade o oprostu polovice duga za fizičke i za pravne subjekte koji pristanu odmah uplatiti iznos od barem 200 eura. Nagomilan dug grčkih poreznih obveznika iznosi 76 milijarda eura i nastavlja rasti svakog mjeseca zbog gospodarskih problema kućanstava, što je teška zadaća za ministre koji traže način za izlazak iz takve situacije.

Ministrica je pak ocijenila da država ne može računati da će naplatiti više od 9 milijarda eura, ili 11,6 posto ukupnog duga, zbog stečaja poduzeća i zbog toga što se nekim obveznicima izgubio svaki trag.


Valavani je podsjetila da grčka lijeva vlada koju predvodi Siriza mora povećati državne prihode kako bi pomogla najugroženijim osobama. 'Bez prihoda ne možemo provoditi našu socijalnu politiku. Pomoći ćemo ljudima nudeći im mogućnost otplate barem 20 eura na mjesec. Rezultat može biti samo pozitivan', rekla je.

Program ljevice predviđa prvi niz žurnih socijalnih mjera vrijedan oko 2 milijarde eura za kućanstva najugroženija krizom. Te su mjere sa sumnjom dočekali vjerovnici (EU, ESB, MMF) Grčke koji strahuju da će one dovesti u pitanje krhak državni proračun.

Grčku u nepovoljan položaj dovodi i javni dug od oko 320 milijarda eura (oko 175 posto BDP-a) za koji traži smanjenje od svojih vjerovnika. To je pitanje jedan od glavnih kamenova spoticanja u teškim pregovorima koje upravo vode Grčka i eurozona.