ZADOVOLJNI MINISTAR MARIĆ

'Ovo je dobra vijest za investitore, sada trebamo odraditi domaću zadaću i za 2017.'

17.12.2016 u 16:15

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić sa zadovoljstvom je komentirao ocjenu agencije Standard & Poor's, koja je povećala izglede za Hrvatsku uz nepromijenjeni kreditni rejting, kazavši da je riječ o dobroj vijesti za investitore i uvodu za sljedeću godinu

'Tu objavu treba gledati pozitivno, u skladu je s našim namjerama i očekivanjima. Govorio sam da je cilj u kratkom roku stabilizirati izglede i popraviti rejting. S&P je prepoznao rezultate u smislu gospodarskog rasta koji je iznad njihovih očekivanja, a dio leži u poboljšanom stanju javnih financija. Deficit je unutar dva posto BDP-a, a prije 10 mjeseci sam ja skoro jedini govorio da ćemo zabilježiti smanjenje duga u BDP-u, što se pokazalo točno. To je sve utjecalo na ovakvu ohrabrujuću odluku', kazao je Zdravko Marić u izjavi koju je prenijela N1 televizija.

Naglasio je da je to dobra vijest za investitore i dobar uvod u sljedeću godinu. 'Na ovom području radimo neko vrijeme i 2016. je bila godina kad smo radili da si olakšamo 2017, sjetit ćemo se i odluke da odbijemo zaduživanje na inozemnom tržištu. U 2017. nastavit ćemo na dobar i učinkovit način upravljati javnim dugom', kazao je Marić.

Ministar se složio s novinarima da su kreditne agencije lakše na okidaču kada kreditni rejting ide prema dolje nego gore. 'Iskustva drugih zemalja govore i da preko šest godina je potrebno da bi se rejting vratio. Pustimo mi njihove procedure, ono ključno je na nama, da mi isporučimo te rezultate. Godina 2016. za mnoge je bila puna nepoznanica. Brojne kritike su bile da je proračun preambiciozan pa smo isporučili rezultate. Tako treba gledati i na 2017. i učiniti svoju domaću zadaću', kazao je ministar Marić.