PREDSTAVLJENA POVIJEST ČEŠKE

Ovo je dobar primjer kako treba pisati nacionalnu povijest

  • Autor: I.E.M.
  • Zadnja izmjena 07.11.2014 19:06
  • Objavljeno 07.11.2014 u 16:16
prag i povijest češke

prag i povijest češke

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: montaža: tportal.hr

Knjiga Povijest Češke, prva sinteza češke povijesti na hrvatskom jeziku koju je izdala nakladnička kuća Sandorf, predstavljena je javnosti u četvrtak u Češkom narodnom domu u Zagrebu. Ova knjiga dobar je primjer kako treba pisati nacionalnu povijest jer autori koriste pomirljiv i autoironičan stil, čak i kod opisa problematičnih povijesnih epizoda, rekao je Ivan Sršen, direktor Sandorfa

'Povijest Češke' napisalo je desetak čeških povjesničara, knjiga je objavljena u Češkoj 1993. kao svojevrstan pregled češke povijesti od doseljenja Slavena do raspada Čehoslovačke, a uz političke događaje, opisuje i društveni, gospodarski i kulturni život čeških zemalja u prošlosti.

'Ova knjiga nedostajala je hrvatskoj javnosti cijelo stoljeće', rekao je na predstavljanju povjesničar Damir Agičić, profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, podsjetivši da su posljednje knjige posvećene češkoj povijesti u Hrvatskoj objavili svećenik Ivan Nepomuk Jemeršić 1899. i političar Stjepan Radić 1910. Agičić je istaknuo potrebu boljeg upoznavanja češke povijesti zbog slične povijesne sudbine Hrvata i Čeha.

Predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac spomenuo je ključne događaje češke povijesti i istaknuo da su Česi nekada imali slavnu prošlost, ali da su zbog svog zemljopisnog položaja i prevelikih ambicija svojih vladara doživjeli sudbinu drugih malih naroda Europe.

Uspoređujući češku prošlost i sadašnjost, Lipovac je ustvrdio da su Česi očito izvukli pouke iz svoje prošlosti i naučili ne ponavljati greške svojih predaka.

'Preci današnjih Čeha bili su fanatični ratnici, a oni su danas prepoznatljivi po miroljubivosti jer su racionalno zaključili da im se ne isplati bezglavo ulaziti u izgubljene bitke i dovoditi u pitanje ljudske živote te materijalne i duhovne potencijale vlastitog naroda', kazao je Lipovac.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!