KLJUČNA PITANJA

Ovo je čovjek kojega zbog napada traži njemačka policija

Bionic
Reading

Još traje potraga za atentatorom ili atentatorima koji su upravljali kamionom što se 19. prosinca zaletio u božićni sajam u Berlinu i tako ubio 12 ljudi. Prvog osumnjičenog je policija pustila na slobodu zbog nedostatka dokaza, no iz njemačke policije najavljuju da su optimistični oko pronalaženja odgovornih i najavljuju uskoro nova uhićenja. Prema najnovijim neslužbenim informacijama, sada se traži 23-godišnji Tunižanin koji ima veze sa salafističkim krugovima u zapadnoj Njemačkoj

Tko je berlinski atentator i je li djelovao sam? Postoji li još opasnost od njegovog djelovanja, je li možda naoružan? To su samo neka od neodgovorenih pitanja kojima se ovih dana bave stanovnici Berlina, ali i njemačka i svjetska javnost. Policija je prvo privela azilanta iz Pakistana, no dva dana nakon krvavog napada istraga je u tom aspektu ponovno na početku.

Šef berlinske policije Klaus Kandt novinarima je izjavio kako je moguće da se napadač i dalje nalazi u Berlinu te je ‘prilično uvjeren da će javnosti moći uskoro predstaviti osumnjičenog za ovaj čin’.

Policiji ne nedostaje dokaza, ima ih već više od 500: DNK, otisci prstiju, podaci iz GPS-a, mobiteli, iskazi svjedoka i ostalo materijal su koji bi organima reda trebao pomoći u brzom lociranju odgovornih.

Prema najnovijim neslužbenim informacijama koje su objavili Der Spiegel i Bild, sada se traži 24-godišnji Tunižanin koji ima veze sa salafističkim krugovima u zapadnoj Njemačkoj. Glavni osumnjičeni zove se Anis A. i rođen je 1992. u gradu Tataouineu u Tunisu, a navodno koristi i dva druga imena. Policija je navodno u kamionu pronašla dokument koji upućuje na umiješanost Anisa A.

Berliner Zeitung pak izvještava da je pronađeni dokument dozvola o boravku što ju je Anisu A. - koji se predstavlja i kao Ahmed A. - izdala policijska uprava u gradiću Kleveu u pokrajini Nordrhein-Westfalen, udaljenom 600 kilometara od Berlina. Policija je navodno već u akciji u Kleveu, a novinarima je spomenuto i to da je Anis A. bio otprije poznat policiji zbog nasilnog ponašanja.

Navodno je Anis A. bio povezan s radikalnim islamističkim krugovima u Duisburgu, koji su prije par tjedana bili i na meti policijske racije zbog sumnje da regrutiraju borce za Islamsku državu. Tajnim službama je doušnik nedavno javio kako bi ih trebalo više kontrolirati i upozorio da spremaju potencijalno opasne aktivnosti.

Raste pritisak na policiju, traže se brzi odgovori na niz pitanja

Ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere javnosti je jučer poručio da ‘istraga ne tapka u mraku’, nego se radi u više pravaca, a policija ‘neće mirovati dok ne uhvati počinitelja ili počinitelje’. Iako je ISIL u međuvremenu preuzeo odgovornost za napad u Berlinu, još nije sigurno je li doista riječ o planu s globalnom pozadinom pripreme ili o vuku samotnjaku kojega je radikalizirala islamistička propaganda i potakla na terorističku akciju. Ukoliko se na kraju potvrdi umiješanost ISIL-a, bit će to prvi potvrđeni veliki napad islamističkih terorista u Njemačkoj, a koji je iza sebe ostavio više od deset mrtvih.

Istražitelji pokušavaju rekonstruirati i što se točno dogodilo u satima pred napad. Vozač kamiona iz Poljske je pronađen mrtav na suvozačkom sjedištu, a pregledom je utvrđeno da je upucan. No pištolj iz kojeg je ubijen nesretni Poljak nije pronađen na mjestu zločina. Dnevnik Bild pak izvještava da je Poljak u trenutku napada na božićni sajam bio još živ, pozivajući se na nalaz obdukcije, i da je upucan tek kada je kamion završio svoj krvavi pohod.


Njemačka policija, dakle, u sljedećim danima treba javnosti ponuditi utemeljene odgovore na nekoliko pitanja.
1. Identitet počinitelja - tko je vozio kamion i pobjegao s mjesta zločina?
2. Broj počinitelja - jesu li drugi ljudi sudjelovali u ovom terorističkom napadu?
3. Krađa kamiona iz Poljske - je li vozilo ukradeno u Poljskoj ili u Berlinu, u kojem je na svojem putu iz Italije imao predviđenu pauzu?
4. Sati prije napada - zbog čega je kamion, prema podacima špediterske firme, više puta pokretan i zaustavljan?

O tome hoće li njemačke sigurnosne službe u sljedećih nekoliko dana moći uvjerljivo odgovoriti na ova pitanja ovisi i razvoj atmosfere u Berlinu, gradu koji je na teroristički napad reagirao većinom poslovičnom suzdržanošću. Čuju se i prve kritike da policija ne radi dobro te da istraga napreduje previše sporo.

Dva dana nakon napada otvorit će se oko polovica berlinskih božićnih sajmova, stoga je potrebno što prije znati tko je terorist koji je ubio ljude na Breitscheidplatzu kod Crkve sjećanja. Najnovija je vijest da je policija proširila potragu na cijeli teritorij Njemačke. To samo pojačava potrebu da se osumnjičenog brzo pronađe jer se ne zna ni odgovor na možda najteže pitanje od svih: planira li Anis A. opet udariti?