REZULTATI NOVOG ZAKONA

'Ove godine ima 100 trudnoća manje!'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.05.2010 13:56
  • Objavljeno 18.05.2010 u 13:08
umjetna oplodnja

umjetna oplodnja

Izvor: Corbis / Autor: Lester Lefkowitz/CORBIS

Udruga RODA ustvrdila je u današnjem priopćenju da je nakon donošenja novog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji ostvareno manje, a ne više trudnoća te da informacije, koje su o povećanju broja potpomognutih trudnoća poslane novinarima, nisu bile predstavljene stručnjacima

Iz zbirnih rezultata predstavljenih na Prvom hrvatskom kongresu medicinske oplodnje na Plitvicama 'možemo zbrojiti da je iz svih postupaka medicinski potpomognute oplodnje nakon donošenja Zakona u svim hrvatskim klinikama ostvareno ukupno 659 trudnoća, a u jednakom vremenu prije donošenja Zakona o medicinskoj oplodnji bile su ostvarene 752 trudnoće', kaže se u priopćenju.

Tim priopćenjem udruga RODA reagira na objavljene informacije kako je nakon donošenja novog zakona ostvarena 21 trudnoća više u odnosu na isto razdoblje prije njegova donošenja te na jučerašnju izjavu ministra zdravstva Darka Milinovića da je ostvareno čak 40 trudnoća više nego prije.

'Predstavnica udruge RODA je sudjelovala na Kongresu, gdje su izneseni podaci da je u istom praćenom razdoblju prema predstavljenim podacima svih klinika ostvareno čak 93 trudnoće manje iz svih postupaka medicinski potpomognute oplodnje, a iz postupaka IVF/ICSI ostvarena 21 trudnoća manje (599 prije, 578 nakon Zakona)', kaže se u priopćenju.

'Podatak ministra o 40 trudnoća više, ostvarenih nakon novog Zakona, ne može se povezati ni s jednim brojem iznesenim na Plitvicama, ali primjećujemo da u izjavama gdje uspoređuje postupke po pojedinim klinikama 'zaboravlja' prošloj godini pribrojati podatke o postupcima iz krio-embriotransfera, zabranjenih novim Zakonom te su zato njegove tvrdnje nevjerodostojne. Na primjeru jedne od spomenutih Klinika, Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac, ministar spominje sedam trudnoća više, a istina je da je ostvareno u svim postupcima MPO 13 trudnoća manje u usporednim razdobljima', kaže se u priopćenju.

Ovo smanjenje broja trudnoća, ističe RODA, direktno proizlazi iz dvije odredbe Zakona o medicinskoj oplodnji: ograničenja oplodnje na tri jajne stanice te zabrane zamrzavanja zametaka.

'Osim što je smanjena mogućnost uspjeha potpomognute oplodnje kod većine pacijentica, naglašavamo da je šteta prouzročena ovim Zakonom vidljiva i u većem broju postupaka u koje žene ulaze, u većem broju trojki te u značajno većem broju parova koji su liječenje potražili izvan Hrvatske. I sve to uz značajna novčana ulaganja od 40 milijuna kuna. Podaci koji su predstavljeni na Plitvicama, nažalost, još nisu dostupni javnosti što otvara mogućnost ovakvim izvrtanjima. Zato je RODA na svojem profilu na Facebooku objavila sve fotografije slajdova prikazanih na Kongresu, koje dokazuju naše tvrdnje', kaže se u priopćenju.

Smatramo da ministar nakon podataka iznesenih na Kongresu na Plitvicama više nema pokrića za predstavljanje ovog Zakona kao uspješnog, već mu je ostao samo onaj argument koji je koristio i kod donošenja Zakona: 'Bio sam dovoljno lud i naivan da donesem zakon, u skladu sa svojim svjetonazorom i opredjeljenjem HDZ-a da život počinje začećem.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi