GRAVITACIJSKI STRES

Ovako izgleda let najnovijim supersoničnim lovcem

30.04.2013 u 12:57

Bionic
Reading

CNN-ova novinarka Anna Coren letjela je u najnovijem lovcu južnokorejskog ratnog zrakoplovstva. Završila je obveznu edukaciju koja dovodi tijelo do krajnjih granica. Piloti moraju biti iznimno sposobni izdržati gravitacijski stres. Let u lovcu T-50 traje sat vremena, uz izvođenje nevjerojatnih manevara. Ovaj borbeni zrakoplov vrijedan je 25 milijuna dolara, a može postići maksimalnu brzinu od 1,4 do 1,5 Macha, što je oko 1.800 - 1.900 kilometara na sat

Prije tjedan dana južnokorejsko zrakoplovstvo stavilo je CNN-ovu novinarku na rigoroznu obuku u Aerospace Medical Training centru u provinciji Sjeverni Chungcheong. Ali to nije uključivalo samo liječnički pregled i nekoliko testova kako bi bili sigurni da je zdrava i da može letjeti. Bio je to pravi test izdržljivosti do krajnjih granica.

'Bila sam zavezana u simulatoru i prisiljena izdržati ekstremne gravitacijske sile u 20 sekundi - hardcore trening kakav svi piloti borbenih zrakoplova moraju proći. Nisam se onesvijestila jedanput, već dvaput. Tako da me bilo strah da će se to ponoviti, ali sljedeći put na 24.000 metara u zraku', kazala je Coren.

'Nisam zabrinuta tko će biti moj pilot, već se brinem hoće li moji živci izdržati gotovo nemoguće tehnike disanja koje će zaustaviti krv da navire iz moje glave i uzrokuje ponovni gubitak svijesti', rekla je Coren.

Piloti iz zračne baze Gwangju su iznimno fit. Njihove kardiovaskularne mogućnosti i mišići su kao kod elitnih sportaša. Treniraju u teretani svaki dan, dižu utege i pretrče bezbroj kilometara i tako treniraju svoja tijela da izdrže paralizirajuću gravitacijsku silu, silu koja bi za nas obične smrtnike bila poput kuće koja nam se srušila na glavu.

Coren je dobila svog pilota s kojim će letjeti, iskusnog 35-godišnjeg zapovjednika Young-Ho Cheona. Nakon 15 minuta leta i razgledavanja krenula je 'zabava'.

''Zabava' je uključivala niz vratolomija iz udžbenika. Odmah mi je pao tlak. Osjećaj je bio tako intenzivan, a što smo se penjali sve više, bio je sve jači i jači. Ali za razliku od treninga gdje nisam nosila anti-G odijelo da me zaštiti od dinamičkih sila, ovaj nevjerojatan uređaj iznenada je stisnuo moje noge i zadržao krv u polovici moga tijela. Svaki put u slučaju jake gravitacije ovo je odijelo zaustavlja i doslovno me spašava', objasnila je Coren svoj prvi let.

Kada su se vinuli još više u nebesa, Coren opisuje kako je imala osjećaj da zrakoplov stoji vertikalno.

'Zato što i jest stajao okomito. U samo par sekundi došli smo na 24.000 metara pri brzini od 800km/h. Jecala sam na stražnjem sjedalu, utjecaj gravitacije u ovom stadiju je tako snažan i bolan da sam imala osjećaj kao da mi netko drobi tijelo. Bio je to sat u mom životu koji nikada neću zaboraviti, sat pun boli i ekstaze', opisala je CNN-ova novinarka.