BAGERI NE STAJU

Ova dva splitska kafića iduća su na popisu za rušenje

30.10.2017 u 17:06

Bionic
Reading

Kako se masovna uklanjanja bespravnih ugostiteljskih objekata na splitskom Žnjanu privode kraju te su ovaj plato i plaža već gotovo u potpunosti očišćeni od svih tridesetak objekata, građevinski inspektori pripremaju se za nekoliko novih akcija na području grada. Na meti su očigledno kafići i klubovi koji su posljednjih godina metastazirali i oteli se kontroli

Tportal doznaje da se priprema rušenje kluba Cox na plaži Trstenik te kafića nazvanog Oće li kiša u krugu stadiona Poljud. 

U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja decidirano su potvrdili da su za oba objekta izdana rješenja o uklanjanju, da se nalaze u planu ovog ministarstva i da će ih ugovorne tvrtke srušiti ukoliko sami vlasnici to ne učine. Građevinski inspektori tradicionalno se ne izjašnjavaju o terminu akcije, no očekuje se da će se to dogoditi u idućih nekoliko tjedana.

'Ugostiteljski objekt Cox nalazi se u planu za uklanjanje i to će se dogoditi nakon što se obave sve predradnje. Taj objekt nije bio u planu za uklanjanje za prostor Žnjana, nego nakon završetka te faze. Za objekt Oće li kiša građevinska inspekcija je također donijela rješenje te će ga, ukoliko sam vlasnik to ne učini, ukloniti ugovorna tvrtka', službeno je za tportal odgovoreno u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

  • +6
Objekti Oće li kiša i Cox također će biti srušeni Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Oba kafića, čije rušenje se sprema, imaju zanimljivu povijest: Cox se u proteklim godinama povezivao s imenima nekih splitskih gradskih vijećnika koji su mijenjali tabor i tako osiguravali većinu prethodnom gradonačelniku Ivi Baldasaru.

Kafić Oće li kiša s druge strane donedavno je bio u vlasništvu obitelji Ante Belaka, bivšeg načelnika splitske kriminalističke policije, a odnedavno se kao novi vlasnik spominje stanoviti Miroslav Tomić. Upravo ovaj objekt još iz 2010. godine ima rješenje o rušenju, no u međuvremenu se dodatno proširio na zemljište u vlasništvu Grada Splita i Hajduka. Otprije dvije godine nema ni koncesiju za minimalne gabarite, pa je danas potpuno ilegalan.

  • +84
Spektakularne fotografije splitskog Žnjana iz zraka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: CroDrone

Splitski komunalci ovog ljeta uklonili su njegove stolove i stolice s gradskog i Hajdukovog zemljišta, no vlasnik je iste večeri postavio nove i čak javno poručio: 'Neka najprije ruše na Žnjanu, pa onda dođu do mene.'

Čini se da su ga poslušali.