STRUČNA STUDIJA

Outsourcing - manje plaće i mirovine, više posla

Bionic
Reading

Kako javlja Guardian, britanski progresivni think tank The Smith Institute izradio je studiju koja se bavi učincima outsourcinga. Zaključak je taj da se outsourcingom jedino postiže smanjivanje plaća zaposlenih, čak i do 40 posto

'Outsourcing se često od podržavatelja predstavlja kao čudesan način povećanja učinkovitosti i inovativnosti u javnom sektoru. No prema novoj studiji, primarni motivi za to su mnogo manje plemeniti. Najveća posljedica outsourcinga jest ne da se poveća kvalitet rada, nego smanjivanje plaća. Ionako nisko plaćeni radnici to najviše osjete na svojim leđima, gubeći i do 40 posto prihoda', objavljeno je na Guardianu.

Studija na koju se poziva jest 'Outsourcing the cuts: pay and effects of contracting out' britanskog think tanka The Smith Institute, koja je jedna od prvih usmjerena na istraživanje rezultata i posljedica provođenja politike outsourcinga.

U pitanju je u hrvatskoj javnosti do prošle godine posve nepoznata riječ, koju je Vlada uvela u javni diskurs svojom idejom čišćenja čistačica iz javnih službi. Zato je zanimljivo vidjeti kako je outsourcing utjecao na javne službe u Velikoj Britaniji, a studija The Smith Institute pokriva nekoliko područja, od policije preko zdravstvenih službi pa do škola, na kojima je proveden outsourcing.


Ključni su zaključci ove studije sljedeći: outsourcing se provodi zbog rezova u javnom sektoru, time se najviše udara na nisko plaćene radnike koji onda mogu računati na mnogo niže mirovine, a i dolaze u situaciju da ne mogu preživjeti od svoje plaće te da se transparentnost poslovanja, a naročito radničkih plaća značajno smanjuje kada se dio javnih službi outsourcingom isporuči privatnom sektoru. Također, outsourcing rezultira time da radnici za manje plaću imaju često i više posla, a manje prava.

Direktor The Smith InstitutePaul Hackett za Guardian je ovako sažeo cijelu priču: 'Naša studija pokazuje da se sve prelama preko leđa ionako nisko plaćenih radnika, kojima nakon outsourcinga slijedi manja plaća, više posla i lošije mirovine.'