predizborne bitke

Otvoreno o lokalnim izborima: Nezavisni kandidati mogli bi napraviti iznenađenje, evo i gdje

 • Autor: S. S.
 • Zadnja izmjena 23.03.2021 23:42
 • Objavljeno 23.03.2021 u 22:57
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Otvoreno/HRT

Kakav je rejting stranaka 54 dana prije lokalnih izbora? Koje teme prevladavaju u kampanji? Koje će lokalne bitke odlučiti ukupne izborne pobjednike? O tome su u emisiji HTV-a Otvoreno urednika i voditelja Mislava Togonala govorili komunikologinja Smiljana Leinert Novosel s Fakulteta političkih znanosti, stručnjakinja za odnose s javnošću Aleksandra Kolarić, dekan Visoke škole za komunikacijski menadžment Edward Bernays Damir Jugo, politolog Pero Maldini sa Sveučilišta u Dubrovniku te stručnjakinja za odnose s javnošću Ankica Mamić

Za HDZ je uspjeh drugi krug u Zagreb i u Splitu. Što se tiče SDP-a, nema velikih dilema. Za SDP je uspjeh drugi krug u Zagrebu i jako je bitna Rijeka gdje je upitno hoće li pobijediti. SDP u Splitu nema velike šanse, drugi krug u Osijeku je isto uspjeh, rekla je Aleksandra Kolarić, stručnjakinja za odnose s javnošću, u emisiji Otvoreno.

 • +1

Otvoreno o lokalnim izborima

Izvor: Screenshot / Autor: Otvoreno/HRT

Govoreći o Možemo, Kolarić je rekla da su kod njih očekivanja visoko postavljena.

- Tomislav Tomašević je jedini nesporni favoriti i njemu se prognozira velika šansa pobjede. Njima je velika pobjeda ako uspiju formirati vlast u Zagrebu. Za Rijeku se zna da će ući, anketa je pokazala. Ako uspiju ući u gradsko vijeće u Splitu, Puli, u Dubrovniku će ući u gradsko vijeće, oni će zaista moći reći da su novi fenomen. Četiri godine lokalnog rada i godinu dana saborskog rada će pretočiti u veliki uspjeh, dodala je.

 • +5
 • +2

Tomislav Tomašević i Tomislav Vukoja održali konferenciju za medije

Izvor: Pixsell / Autor: ZŽljko Hladika/PIXSELL

Moralo bi se čudo dogoditi, kaže Kolarić, da Možemo ne ostvari dobar uspjeh u Zagrebu. Sadržajno i radom na terenu su, dodaje, izvrsni. Međutim, Kolarić ističe da su komunikacijski slabi.

- Imali su dvije dobre strateške odluke gdje su odbili predizbornu koaliciju sa SDP-om i gdje su raskinuli koaliciju s Radničkom frontom. Teško je za očekivati da će biti neuspjeh. Kolarić je rekla kako HDZ ima jako slabog kandidata.

 • +11
 • +8

Davor Filipović

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

- Ako nema drugog kruga u Zagrebu i Splitu to je jako loš rezultat. Odlijeva im se dio članstva u istočnoj Slavoniji. SDP bi imao loš rezultat, dodaje, ako bi izgubio dugogodišnju utvrdu - Rijeku, a Kolarić poručuje da to postoji kao opcija.

Mogu li nezavisni kandidati napraviti iznenađenje?

Damir Jugo, dekan Visoke škole za komunikacijski menadžment Edward Bernays, vjeruje da bi na lokalnim izborima nezavisni kandidati mogli napraviti iznenađenje jer na njima ideološke teme ne igraju preveliku ulogu.

- Nacionalni rejting više nema nego ima nekog presudnog utjecaja na lokalne sredine. U županijama je HDZ tradicionalno bio dominantan. Ima nekih primjera gdje bi nezavisni kandidati mogli ostvariti dobre rezultate, primjerice u Rijeci je to izraženo. HDZ je u igri u tri od četiri velika grada. SDP je u nezahvalnoj poziciji, rezultat s kojim bi mogli biti zadovoljni je da budu mlađi partner u Zagrebu što je za njih dosad to bilo nezamislivo, rekao je Jugo.

Jugo nije optimističan što se tiče Škorinih šansi u Zagrebu. Smatra da može uzeti dio Bandićevih glasača, ali dodaje da to neće biti značajan rezultat.

- Iznenadilo me da se kandidirao. Može puno više izgubiti nego što može eventualno dobiti da ostvari rezultat koji bi se smatrao dobiti. Teško da može ući u drugi krug. U slučaju da ne ostvari dobar rezultat, to može biti negativan trend po njegovu stranku i političku karijeru, rekao je.

 • +3

Miroslav Škoro

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Ankica Mamić, stručnjakinja za odnose s javnošću, smatra da Škoro izlaskom na izbore u Zagrebu želi "podignuti" svoj Domovinski pokret koji je na nacionalnoj razini ušao u stagnaciju. Za nju je Škorin ulazak u izbornu utrku potpuno logičan.

- Gospodinu Troskotu iz Mosta je sasvim jasno da neće biti gradonačelnik Zagreba, ali oni koriste kampanju kako bi digli vidljivost stranci. To isto vrijedi za Domovinski pokret. Most je jedina treća opcija koja je već preživjela dva izborna ciklusa. Vidjet ćemo kako će Možemo proći, rekla je.

Zvonimir Troskot

Zvonimir Troskot

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Mamić je za kandidaturu Vesne Škare Ožbolt u Zagrebu rekla da je vrlo neobična.

- Neobično je da s nacionalne politike ulazite u lokalnu, ona nema stranku kojoj želi podignuti vidljivost. Pojavila se kao neovisna kandidatkinja bez jasne agende, kazala je.

Motivi ulaska u izbornu utrku

Komunikologinja Smiljana Leinert Novosel rekla je da se političari uključuju u izbornu utrku iz raznih motiva. Ne slaže se s tezom da je samo bitno biti vidljiv i prisutan.

 • +1

Joško Klisović i Peđa Grbin

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

- Ako nekoliko puta nižete neuspjehe, ti neuspjesi se prelijevaju i na iduću funkaciju za koju se želite takmičiti. To što etablirane stranke uvijek imaju kandidata za kojeg procijene da je naizgledniji pobjednik, to objektivno gledano za birače ne mora biti najbolji izbor. Treći su oni koji imaju mogućnost da daju nešto novo, to su ili oni koji su izašli iz stranaka ili su se odlučili individualno natjecati. To su ljudi koji u situaciji relativnog sivila i beznađa imaju velike šanse da ih se prepozna i da skupe glasove, tim više ako je riječ o stručnjacima, rekla je.

Estradizacija politike

Politolog Pero Maldini je rekao da estradizaciju politike pratimo gotovo dva desetljeća.

 • +4
 • +1

Kandidati za gradonačelnika Splita

Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic / CROPIX

- Ono što je novo da je to zadnjih godina pojačano populističkom manipulacijom i mobilizacijom koja je toliko glasna i koja popularnom facom pokušava prikriti nedostatak realnog političkog sadržaja. U određenom trenutku to može pridobiti simptije ili glasove, ali u nekom trenutku će se opet postaviti pitanje što oni to imaju. Sjetimo se famoznog Kolakušića koji je od nikud stigao i krajnje populističkim stilom napravio košmar u političkom prostoru, a kad je postigao što je htio, samo je nestao, rekao je Maldini.

Maldini je rekao da je većinom pričao o gradonačelnicima te pritom napominje da su jednako bitni i zastupnici u gradskim vijećima i županijskim skupštinama.

- Ponovit ću da su na svim izborima ideološka opredjeljenja građana oni koji bitno determiniraju politička opredjeljenja glasača pa će tako biti i na ovima, rekao je.

Vesna Škare Ožbolt

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Kolarić je rekla da se u prošlosti, s obzirom na visoku razinu korupcije, pokazalo da gradonačelnicima nije teško nabaviti stolce koji nedostaju.

- Što se tiče Zagreba, Vesna Škare Ožbolt ući će u Skupštinu i njena lista mogla bi biti jezičac na vagi jer Možemo i SDP neće imati 51 posto. S Mostom teško da će ići u koaliciju, s HDZ-om ne mogu, s Bandićevom strankom ne žele. S kim će onda ići ako će joj faliti jedna ili dvije ruke, sigurna sam da i na to računa. I dalje postoji mogućnost da uđe u drugi krug. Ona hvata sve po centru, ona hvata stare Tuđmanovce, ona je HDZ sa smješkom, light HDZ. Ima iskustvo, bila je solidna ministrica pravosuđa, ima dosta populizma, rekla je.

Slična stvar je, kaže Kolarić, nezavisni kandidat Štimac u Rijeci.

- Ja se nadam da je SDP u Rijeci zapalio jednu debelu svijeću na Trsatu da im u drugi krug ne uđe Štimac nego da u drugi krug uđe kandidat Mosta Miletić. SDP-ov kandidat Filipović stoji relativno slabo. Ako dobije kandidata Mosta u drugom krugu koji je značajno desnije, Štimac hvata široko, ona oni na Miletiću mogu eventualno početi protukampanju koja je bazirana na antidesnici, antiklerikalnu. To sa Štimcem ne mogu, on je puno opasniji kandidat za SDP, rekla je Kolarić.

Jugo ne vjeruje da će izbori biti prolongirani zbog epidemije koronavirusa, ali naglašava da će u ovoj situaciju mediji i društvene mreže imati puno važniju ulogu budući da neće biti velikih skupova.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!