PO POMOĆ U KARLOVAC

Otvorena prva ambulanta za seksualne smetnje u Hrvatskoj

23.06.2014 u 18:57

Bionic
Reading

Ambulanta za seksualne smetnje, prva u Hrvatskoj s takvom medicinskom uslugom na teret HZZO-a, otvorena je danas u karlovačkoj Općoj bolnici

Terapiju će provoditi primarijus karlovačke psihijatrije dr. Goran Arbanas, koji je prošao dodatnu obuku za pomoć ljudima sa smetnjama u seksualnom životu.

Dr. Arbanas je ocijenio kako je ta tema još uvijek tabu i kod nas i drugdje u svijetu, pa ljudi kojima je pomoć potrebna, stari i mladi, te muškarci i žene, do sada nisu znali kome bi se obratili za pomoć. Sada se mogu, uz uputnicu svog liječnika, naručiti u ambulantu u Karlovcu, odakle god iz Hrvatske bili.

Vlado Jukić, predsjednik Psihijatrijskog društva Hrvatske i ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče, rekao je da metode liječenja, uz do sada uobičajenu 'seksualnu terapiju', predstavljaju novu disciplinu 'seksualnu medicinu', koja se osim psihičkim uzrocima, bavi i tjelesnim uzrocima i smetnjama, dakle metoda je multidisciplinarna.

Faktori zbog kojih se pojavljuju seksualne smetnje su brojni. Postoje mnogi fizički faktori kao što su razne bolesti koje utječu na pojavu seksualnih smetnji. Kod muškaraca je to dijebetes, a kod žena, primjerice, bolesti štitnjače mogu smanjiti seksualnu želju. Utječu i različiti postupci liječenja i različiti lijekovi, rekao je dr. Arbanas

Napominje kako s druge strane na pojavu problema utječu i psihološki kao i kulturološki faktori.

Seksualna terapija se temelji na razgovoru, a seksualna medicina je šira i drugačija, bavi se i fizičkim uzrocima, koristimo i lijekove, dodao je dr. Arbanas.

Iako treba reći da uvijek tražimio uzrok, seksualna medicina daje širi dijapazon, te uključuje druge grane medicine, liječnike koji se bave dijabetesom, bolestima štitnjače i slično, pojasnio je.