6.5 milijuna birača

Otvorena birališta u Izraelu za četvrte izbore u dvije godine; Netanyahu se suočava s glavnim suparnikom Lapidom

23.03.2021 u 07:50

Bionic
Reading

Birališta za četvrte izbore u manje od dvije godine otvorena su u utorak u Izraelu, a premijer Benjamin Netanyahu očekuje da će napokon moći formirati većinsku vladu zahvaljujući najbržoj kampanji cijepljenja protiv covida-19 na svijetu. Oko 6,5 milijuna Izraelaca pozvano je na birališta na izbore koji će suočiti Netanyahua i njegovog glavnog suparnika Yaïra Lapida

Istraživanja javnog mišljenja pokazuju da je utrka vrlo tijesna.

Njihov bivši partner Lapid, iz stranke Yesh Atid, postao je Netanyahuov glavni suparnik, a bivši istaknuti član Netanyahuova Likuda, Gideon Saar, formirao je vlastitu stranku kako bi se suprotstavio premijeru i mogao bi mu odnijeti dio birača.

Kada su Izraelci prije godinu dana zadnji put izišli na birališta ni desni Netanyahu ni njegov tada glavni centristički protivnik Benny Gantz nisu dobili dovoljno potpore da formiraju većinu od 61 zastupnika.

Nekoliko tjedana nakon tih izbora Izrael je ušao u prvo od tri zatvaranja zbog pandemije.

Netanyahu i Gantz formirali su zbog toga vladu nacionalnog jedinstva, ističući da nezapamćene zdravstvene i gospodarske prijetnje od pandemije zahtijevaju političku stabilnost.

Njihova koalicija, koja je trebala potrajati tri godine, raspala se u prosincu kada je Netanyahu odbio odobriti proračun za 2021.

Gantza su pristaše kaznile jer je ušao u Netanyahuovu vladu i njegova podijeljena stranka Plavo i bijelo možda neće dobiti dovoljno glasova za ulazak u parlament. 

Optužen za korupciju što niječe, Netanyahu (71) je izraelski premijer s najdužim stažem. Od 2009. vodi politički polariziranu naciju u kojoj mu pristaše tepaju 'Bibi'.

Birališta su otvorena u 5 sati po lokalnom vremenu, a zatvorit će se u 22 sata (20,00 GMT) kada bi izlazne ankete mogle odrediti smjer glasanja, ako ne i jasnog pobjednika.

Netanyahu (71) se nada da će se ovaj put provući zahvaljujući brzom cijepljenju protiv koronavirusa. Usto, sklopio je i povijesne sporazume o normalizaciji odnosa s četiri arapske države. 

Tvrdi da sporazumi s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Marokom i Sudanom označavaju novu eru za Bliski istok i ušutkavaju one koji su inzistirali da se izraelske veze s Arapima neće poboljšati dok se ne riješi palestinski sukob.

No unatoč njegovim očiglednim uspjesima, ankete ukazuju da će izbori ponovno biti neriješeni i da premijer neće lako formirati vladu.

Izrael ima oko devet milijuna stanovnika, a dvije preporučene doze Pfizer/BioNTechova cjepiva protiv koronavirusa dobilo ih je gotovo četiri milijuna. 

Međutim, neki birači smatraju Netanyahua odgovornim za duga, gospodarski teška zatvaranja.